Svet
44 ogledov

Menijo, da so našli Jezusov grob

13. mesto: Jeruzalem, Izrael Žurnal24 main
Na krsti v grobnici iz prvega stoletja so odkrili napis "Božanski Jahve, vstani, vstani", zato nekateri znanstveniki menijo, da gre za Jezusovo zadnje počivališče.

Arheologi, ki so raziskovali grobnico iz prvega stoletja, so na eni od krst odkrili napis in menijo, da bi lahko dokazoval, da gre za zadnje Jezusovo počivališče, poroča Daily Mail. Napis je v grščini, prevedli bi ga lahko kot "Božanski Jahve, vstani, vstani".

Najdbo so odkrili kakih 60 metrov od prejšnjega odkritja, znanega kot grobnica Jezusove družine, kar je od odkritja leta 1980 povzročilo ogromno polemik. Takrat so arheologi trdili, da vsebuje zapise imen, povezanih z Jezusovo družino. Odkritje je sprožilo različne takrat nove teorije, vključno s tisto, da je Jezus tam pokopan poleg Marije Magdalene, s katero je bil poročen in si ustvaril družino. Medtem mnogi znanstveniki takšne teorije zavračajo kot nesmiselne in popolnoma neosnovane.

Zgodnjekrščanske najdbe sprožajo veliko polemik

Domnevno grobnico Jezusove družine so raziskovali le kratek čas, preden so Judje začeli protestirati, zato so izkopavanja končali, da ne bi prišlo do izgredov. Grobnico so zapečatili, dokler se nista James Tabor, znanstvenik na Univerzi Severne Karoline, in ustvarjalec dokumentarnih filmov Simcha Jacobovici odločila nadaljevati raziskave. Leta 2010 sta dobila dovoljenje izraelske vlade za uporabo robotske roke za vrtanje lukenj, ki jim omogočajo raziskovanje tega področja. Tako sta odkrila prostor.

Tako kot prejšnje odkritje bo tudi to verjetno dvignilo veliko prahu v jeruzalemski javnosti in med arheologi, saj je večina zelo skeptičnih do vseh krščanskih arheoloških odkritij iz tako zgodnjega obdobja. Po drugi strani pa je od dva tisoč najdb le 650 takih z oznakami, vendar nobena ne vsebuje nobene navedbe o vstajenju, zaradi česar je tokratno odkritje najpomembnejše doslej, je prepričan Tabor.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 23:01 05.marec 2012.

    Če so takšni frajerji , naj odkrijejo pa še Srbom , kam so jim Mihajloviča fu.nel! Valda ne bo težko, saj je samo 60 let nazaj !