Svet
8 ogledov

Merklova za evro

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nemška kanclerka Angela Merkel je v novoletni poslanici Nemcem izpostavila pomen evra. "Evro je mnogo več kot valuta," je poudarila.

"Evropa se je v zadnjih mesecih soočila z doslej največjim preizkusom. Evro moramo okrepiti. Ne gre le za denar," je poudarila kanclerka. Kot je dodala, so Evropejci na srečo enotni. "Enotna Evropa je porok za mir in svobodo. Evro je temelj naše blaginje," je še dejala Merklova.

"Nemčija potrebuje Evropo in našo skupno valuto, zavoljo naše dobrobiti in tudi zaradi premostitve velikih izzivov po svetu. Nemci moramo izpolniti naše obveze, čeprav je včasih težko," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sklenila nemška kanclerka.

Nemčija je največ prispevala v pomoči Grčiji in Irski, ki sta se znašli v hudi finančni krizi. Zaradi strahov, da bodo pomoč potrebovale tudi druge članice območja evra, se je Merklova doma znašla pod plazom kritik, evro pa je med Nemci močno izgubil na priljubljenosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.