Svet
80 ogledov

Množično posilstvo na videoposnetku

Posilstvo na Tahrirju You tube
Egiptovski aktivisti objavili posnetek množičnega posilstva na kairskem osrednjem trgu. Nasilje nad ženskami je žal del egiptovskega vsakdana.

Pred dvema letoma, ko so se protestniki na kairskem osrednjem trgu Tahrir za ceno svojih življenj zoperstavili režimu Hosinija Mubaraka, so ulice egiptovske prestolnice v svet poslale pozitivno sporočilo, da se je diktaturi mogoče uspešno upreti.

Ulična posilstva del vsakdana

Podoba, ki jo Egipt pošilja svetu danes, je žal precej manj spodbudna. Sporna ustava, ki (delno) uzakonja šeriatsko, pravo močno krati pravice žensk, najhujših žrtev nove islamistično-vojaške patriarhalne diktature, del katere so tudi ulična posilstva.

"To ni pretep, ampak posilstvo"

Da bi opozorili svet na nasilje, ki se izvaja tudi nad politično aktivnimi ženskami, so egiptovski aktivisti v svet poslali video, iz katerega je razvidno, kako skupina moških posiljuje neznano žensko na Tahrirju v središču Kaira. Video so objavili na Youtubu.

"To ni pretep, tam je ženska, obkrožena z množico," razlaga glas na videu, na katerem je vidna množica, fizično nasilje, ni pa jasno razvidna ženska. "Dekle je bilo posiljeno, ravno ta trenutek so tri ali štiri roke pod njenimi spodnjicami, tri ali štiri roke pod njeno majčko. Grabi jo deset moških ...," dogodek spremlja glas na posnetku.

Nasilje nad ženskami in posilstva so del egiptovskega vsakdana. Njihova žrtev je bila pred enim letom tudi 22-letna britanska novinarka, ki je bila na Tahrirju, ko je na tisoče Egipčanov proslavilo objavo rezultatov predsedniških volitev. Natasha Smith je opisala, da jo je napadla "skupina živali".

Novinarko rešili ženske in vojaki

Na istem trgu je bila napadena tudi ameriška novinarka in dopisnica CBS Lara Logan, in sicer v času slavja, ko je nekdanji predsednik Mubarak podal odstopno izjavo. Brutalno so jo pretepli in posilili, nato pa jo je rešila skupina žensk s pomočjo 20 egiptovskih vojakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.