Svet
24340 ogledov

Ta mobilni telefon je mrtev

pametni telefon mobilni telefon Profimedias
Proizvajalec je uradno potrdil, da ne bo posodobitev, nadgradenj in varnostnih pregledov. Tudi v primeru tehničnih težav niso več na voljo.

Ameriški proizvajalec programske opreme Microsoft je uradno opustil podporo za operacijski sistem Windows Phone. Na spletni strani so objavili, da pametni telefoni s sistemom Windows Phone 8.1 od torka niso več deležni posodobitev, nadgradenj in varnostnih pregledov. Prav tako pri Microsoftu niso več na voljo v primeru tehničnih težav. 

Lastniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom Windows Phone 8.1 lahko te nadgradijo na novi Microsoftov sistem Windows 10 Mobile, kar pa naj ne bi bilo mogoče za vse modele.

Opustitev podpore za Windows Phone ne bo pretresla trga mobilnih telefonskih naprav, poročajo tuje tiskovne agencije. Po podatkih podjetja za tržne analize IDC je bilo z Windowsi opremljenih le 0,1 odstotka novih pametnih telefonov, ki so jih prodali v prejšnjem četrtletju, navaja STA.

Negotova prihodnost 

AdDuplex ocenjuje, da ima približno 80 odstotkov vseh telefonov z operacijskim sistemom Windows še vedno nameščene sisteme Windows Phone 7, Windows Phone 8 ali Windows Phone 8.1. Samo 20 odstotkov telefonov ima nameščeno zadnjo različico Windows 10. 

Kaj se bo zgodilo s slednjimi, še ni znano. Nekateri ugibajo, da naj bi Microsoft zgolj vzdrževal operacijski sistem in podporo ukinil prihodnje leto, piše The Verge.

Apple in Google daleč spredaj

Microsoft je pod vodstvom Steva Ballmerja razvoj mobilne telefonije povsem prespal in mu nato kljub prizadevanjem ni uspelo dohiteti Appla in Googla.

Ugledna tekmeca sta bila s svojima operacijskima sistemoma iOS in Android premočna: več kot triodstotnega tržnega deleža Windows Phonu tudi v najboljših časih ni uspelo preseči, trenutno pa si Apple in Google delita skorajda celoten trg pametnih mobilnih telefonov. Kar 99,6 odstotka vseh novih mobilnikov je opremljenih z operacijskim sistemom iOS ali Android.

Prizadevanja za razvoj strojne opreme je Microsoft že zdavnaj opustil, proizvodnjo mobilnikov pod znamko Nokia Lumia pa je ustavil maja 2016, potem ko je le dve leti prej za 7,2 milijarde dolarjev kupil finsko družbo, še piše STA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Snežinko 16:26 14.julij 2017.

    Hm... na stotine telefonov z Androidom je tudi "mrtvih". Namreč, pri veliki večini se ravno tako posodobitve že davno ne delajo več, ker je verzija androida prestara in ni jih mogoče nadgraditi na novejšo verzijo... tako da MS tu ni ...prikaži več prav nobena izjema.

  • mph 22:37 12.julij 2017.

    Čudoviti kapitalizem kaj ne.