Svet
9 ogledov

Monti za delitev bremen, a ob večjem nadzoru

Mario Monti EPA
V območju evra potrebujemo delno delitev dolžniških bremen med članicami, vendar le ob večji meri centralnega nadzora nad nacionalnimi javnimi financami, je prepričan italijanski premier Mario Monti. Danes gosti nemško kanclerko Angelo Merkel.

Italijanski premier Mario Monti je zadovoljen s sklepi vrha Evropske unije (EU), ki je potekal pretekli teden. Prepričan je, da so evropski voditelji na njem prvič ponudili verodostojni program za rast in ob tem tudi nakazali dolgoročno perspektivo razvoja denarne in politične unije.

Monti je skupaj z nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in španskim premierjem Marianom Rajoyem odigral eno ključnih vlog na zasedanju vrha območja evra v dolgi noči s četrtka na petek pretekli teden.

Monti "pritisnil" na Merklovo

Skupaj s španskim kolegom je namreč ubral taktiko blokiranja potrditve pakta za rast in zaposlovanja, ki je pred tem veljal za ključni rezultat zasedanja evropskih voditeljev, in s tem ob podpori Hollanda okrepil pritisk na kanclerko Merklovo, da omehča trdno nemško stališče in pristane na kratkoročne ukrepe za stabilizacijo finančnih trgov.

Nemčija je nato res nekoliko popustila in pristala na možnost neposredne dokapitalizacije bank v območju evra iz stalnega mehanizma za stabilnost evra ob istočasni okrepitvi centralnega nadzora, ki naj bi ga izvajali pri Evropski centralni banki.

"Ni mogel pristati, da bi se razšli brez rešitve"

Glede dogajanja na vrhu EU je v intervjuju za Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal, da preprosto ni mogel pristati na to, da bi se voditelji znova razšli brez rešitev za kratkoročno stabilizacijo finančnih trgov, saj bi potem tudi pakt za rast obveljal le kot še eden od sklepov brez velikega pomena, trgi pa bi dodatno kaznovali ranljive članice. Tokrat pa je vrh EU končno enkrat pozitivno presenetil borze, je spomnil Monti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.