Svet
586 ogledov

Na Danskem odpravili omejitve in izvedli velik koncert

Koncert v Koebenhavnu
1/5
Epa
Popolno sproščanje ukrepov je omogočila visoka stopnja precepljenosti v državi.

Na Danskem so konec tedna odpravili še zadnje omejitve, ki so jih oblasti uvedle za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Popolno sproščanje ukrepov je omogočila visoka stopnja precepljenosti v državi. Covid-19 na Danskem ni več označen kot bolezen, ki ogroža družbo.

Milan Krek Covid-19 Slovenija Milan Krek: Mi postajamo talci necepljenih ljudi

Po novem tam tudi za vstop v nočne klube ni več potrebno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu, potem ko so ta pogoj že v začetku meseca odpravili za vstop v druge javne prostore. Danske oblasti so sicer ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, med drugim obveznost nošenja mask, postopoma ukinjale v zadnjih nekaj mesecih.

V Koebenhavnu koncert z 50 tisoč ljudmi

Vrnitev v normalo so na Danskem med drugim številni praznovali v soboto na koncertu v Koebenhavnu, kjer se bo prvič po začetku epidemije v Evropi zbralo 50.000 ljudi.

Koncert v Koebenhavnu | Avtor: Epa Epa

Že v začetku meseca so v državi ob sproščanju ukrepov organizirali prvi festival na prostem po začetku epidemije, ki so ga poimenovali Nazaj v življenje. Na njem se je zbralo 15.000 ljudi.

Omejitve za tiste, ki prihajajo iz tujine

Kljub odpravi ukrepov pa za tiste, ki prihajajo iz tujine, nekatere omejitve še vedno ostajajo. Potniki, ki vstopajo na Dansko, morajo še vedno predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelem covidu ali negativen test na okužbo, na letališčih pa so obvezne maske.

Koncert v Koebenhavnu | Avtor: Epa Epa

Na Danskem je proti covidu-19 po podatkih ECDC v celoti cepljenih 87 odstotkov odraslih. V državi trenutno v povprečju potrdijo približno 500 okužb z novim koronavirusom v enem dnevu, ob reprodukcijskem faktorju 0,7 pa danske oblasti zatrjujejo, da imajo virus pod nadzorom.

Če bo potrebno, bodo omejtive spet uvedli

Minister za zdravje Magnus Heunicke je zatrdil, da vlada ne bo oklevala in znova uvedla omejitve, če bo to potrebno.

Oblasti pozorno spremljajo število hospitalizacij - trenutno jih je v državi z nekaj manj kot šest milijonov prebivalcev približno 130. Od četrtka rizičnim skupinam omogočajo tudi cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Koncert v Koebenhavnu | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Brian_Pittman 11:44 14.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • rd2dmk2 09:19 13.september 2021.

    no meni je zanimivo tole, 87 % je cepljenih, ostalih 13 % bi lahko bilo prebolelih, kar po domače pomeni da je vsak Danec ali cepljen ali pa prebolel ...pa imajo še vedno vsak dan 500 pozitivnik in 130 hospitaliziranih.. ...prikaži več. odkod ? jest trdim da če bi v tem zadnjem letu vsak dan spili kozarec pomarančnega soka mamest redbula, ne bi rabli nobenga kreka in cepiva.