Svet
14 ogledov

Na Islandiji zaprli štiri bančnike

Kaupthing EPA
Islandsko vrhovno sodišče je potrdilo zaporne kazni za štiri nekdanje vodilne uslužbence v propadli banki Kaupthing.

Nekdanji predsednik nadzornega odbora islandske Kaupthing banke Hreidar Mar Sigurdsson, predsednik nadzornega sveta Sigurður Einarsson, nekdanji direktor luksemburške podružnice Magnus Gudmundsson in nekdanji največji lastnik banke Olafur Olafsson so bili zaradi manipulacij na trgu obsojeni na štiri do pet let in pol zaporne kazni.

Gre za obsodbo v primeru največje finančne goljufije v zgodovini Islandije. Banka Kaupthing je propadla pod težo dolgov po finančni krizi leta 2008, njihovo vodstvo pa danes živi v tujini. V času preiskave so se večkarat vrnili domov, na izreku sodbe pa jih ni bilo.

Islanska vlada je imenovala posebneag tožilca za preiskavao bančnega kriminala. Posebni tožilec Olafur Hauksson je dejal, da današnja obsodba kaže na to, da so finančni primeri težki, a prinašajo rezultate.

Banko uničili dolgovi

Banka Kaupthing je bila nekoč ena izmed treh največjih islandskih bank. Uničili so jo velikanski dolgovi. Samo ZDA je dolgovala več kot 20,6 milijarde evrov, kar je dvakrat več od celotnega islandskega proračuna. Oktobra 2008 jo je prevzela država, ki je pod svoje okrilje sprejela tudi dve drugi banki s težavami, Landsbanki in Glitnir.

Islandske oblasti so posebnemu tožilcu Haukssonu zadale nalogo, naj preuči vse morebitne kriminalne in druge nezakonite dejavnosti, ki so privedle so zloma islandske ekonomije.

Komentarjev 4
  • dragec 07:12 14.februar 2015.

    Menda so Islandski zaporniki izrazili željo, da jih premestijo na prestajanje kazni v SLO, na Dobu

  • franke 11:43 13.februar 2015.

    Mi smo neumno ljudstvo ker jim to vse pustimo.

  • wingspan15 11:34 13.februar 2015.

    le kdaj se bo pri nas kaj takega zgodilo. Kandidatov je kar precej.