Svet
8 ogledov

Na Kosovu ustrelili Litovca

Streljanje na severu Kosova Reuters
Vozilo s šestimi pripadniki evropske misije zasuli s streli.

Pripadnik misije EU na Kosovu (Eulex), ki je bil danes zjutraj ubit v streljanju nedaleč od Zvečana na severu Kosova, je bil Litovec, so na novinarski konferenci potrdili v Eulexu. Lokalni mediji poročajo, da je bil ubit 35-letni carinik iz Litve Audrius Senavicius. Po neuradnih informacijah naj bi bili poleg njega v napadu trije pripadniki Eulexa še ranjeni.

Neznanci so dve vozili s skupno šestimi pripadniki Eulexa zasuli s streli pri kraju Zvečan okoli 7.30 zjutraj, ravno ko so se pripravljali na jutranjo izmeno. Okoli 8. ure so enega od njih nezavestnega in s strelnimi ranami prepeljali v bolnišnico v severnem delu Kosovske Mitrovice. V bolnišnici so kasneje potrdili, da so ga kakšno uro neuspešno oživljali.

Oster politični odziv

Srbski premier Ivica Dačić je ocenil, da je incident uperjen proti srbskim interesom, v Prištini ga razumejo kot poskus destabiliziranja države. "Najostreje obsojamo to dejanje, ki je uperjeno proti državnim in političnim interesom Srbije in srbskega naroda (...) Kdorkoli že je to zagrešil, je storil nekaj, kar bi si naši sovražniki najbolj želeli," je v odzivu ocenil srbski premier. Napad je "ekstremistično in ne patriotsko dejanje" ter "ni strel v Eulex, temveč v prihodnost srbskega naroda na Kosovu".

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je v sporočilu za javnost zapisala, da je bil namen napadalcev destabilizirati državo in spodkopati ustavni red. Obenem so po njenem želeli ustvariti vzdušje negotovosti in strahu pred lokalnimi volitvami 3. novembra. Za kosovskega premiera Hashima Thacija je bil davišnji napad "odvratno in sramotno" dejanje.

Gre za prvi tovrsten incident od razglasitve neodvisnosti Kosova februarja 2008.

Komentarjev 1
  • privat 08:52 07.oktober 2013.

    kot da niso to prikriti šverci orožja in droge...zdaj pa nebo noben zvedel??