Svet
31 ogledov

Nekaterim znamkam čokolad grozi visoka podražitev

Mars čokoladice EPA
Čokoladicam proizvajalca Mars grozi visoka podražitev, saj so postale talec dogajanja med Veliko Britanijo in EU.

Globalni predsednik korporacije Mars Fiona Dawson je povedala, da se bodo izdelki proizvajalca lahko dvignili za 30 odstotkov, če Velika Britanija med pogajanji o izstopu iz Evropske unije ne bo dosegla dobrega sporazuma glede trgovinskih poslov.

Mars je namreč zaradi dobaviteljev zelo odvisen od prostocarinskega in brezmejnega gospodarskega režima, ki velja na območju EU, saj na ta način lahko ohranjajo nižje stroške proizvodnje. 

Na srečanjui Ameriške zbornice v EU je Dawsona opozorila, da bi vrnitev meja pomenila velik pritisk na stroške in bi ogrozilo dobavno verigo, pa tudi delovna mesta. Dodatnih stroškov ne bi mogli absorbirati in bi zato padli na potrošnike, povzema BBC.

Mars Inc. velja za šesto največjo zasebno podjetje v ZDA. Pod njeno okrilje sodijo znamke, kot so Bounty, Milky Way, Mars, Hubba Bubba, M&M, Orbit, Pedigree, Snickers, Spearmint, Twix, Uncle Ben's, Whiskas ... Njena britanska podružnica Mars Food UK Limited bdi nad tovarno v Sloughu, kjer proizvajajo številne znane proizvode. Sestavine zanje nabavlja v številnih državah EU, med drugim v Franciji, Nemčiji in na Poljskem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 23:27 12.marec 2017.

    Američani naj sami žrejo svoje strupe!

  • ode 17:36 12.marec 2017.

    Te sladkarije so prav tako škodljive, kot kajenje ali alkohol. Sprejeti je treba podoben zakon, kot proti kajenju.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:52 12.marec 2017.

    "Mars, Nestle in drugi želijo zmanjšati čokoladice, da bi zmanjšali količino sladkorja in zadovoljili priporočila angleškega zavoda za javno zdravstvo (Public Health England, PHE). "http://www.zurnal24.si/snickers-cokolada-novost-clanek-285703