Svet
14 ogledov

Nelson Mandela v kritičnem stanju

Nelson Mandela Žurnal24 main
Nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela je bil danes zaradi ponovne okužbe pljuč sprejet v bolnišnico. Njegovo stanje resno, a stabilno.

Nekdanji južnoafriški predsednik, Nelson Mandela, je ponovno v bolnišnici. V Pretorijo so ga odpeljali včeraj, potem ko se mu je zdravstveno stanje močno poslabšalo, so sporočili iz pisarne predsednika Jacoba Zume. Zapisali so, da 94-letni Mandela že več dni boleha zaradi okužbe pljuč. Stanje naj bi bilo kljub kritičnosti stabilno. 

Tiskovni predstavnik predsednika Mac Maharaj je povedal, da Mandela diha brez pomoči aparatov. "Madiba je borec in pri njegovih letih bo v redu, dokler se bo boril," je dejal Maharaj.

Mandelova žena Graca Machel je odpovedala potovanje v London, predvideno v začetku prihodnjega tedna, in je ob njem v bolnišnici.

Že večkrat težave z dihanjem

Za Nobelovega nagrajenca za mir in junaka boja proti apartheidu je to že druga hospitalizacija v zadnjih dveh mesecih. V začetku aprila je bil deset dni v bolnišnici zaradi pljučnice. V zadnjega pol leta je Mandela v bolnišnici pristal štirikrat, predvsem zaradi težav z dihanjem.

Med drugim se je decembra lani 18 dni zdravil v bolnišnici zaradi vnetja pljuč, poleg tega pa je prestal operacijo žolčnih kamnov. To je bilo njegovo najdaljše zdravljenje v bolnišnici, odkar je bil leta 1990 po 27 leta zapora zaradi boja proti apartheidu izpuščen na prostost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.