Svet
15 ogledov

Nobel za kemijo

Nagrajena trojka za področje kemije. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Letošnji dobitniki Nobelove nagrade za kemijo so Američan Richard Heck ter Japonca Iiči Negiši in Akira Suzuki, je danes v Stockholmu sporočila švedska kraljeva akademija znanosti.

Nagrado bodo prejeli za razvoj kemične metode, ki je znanstvenikom omogočila izdelavo zdravil in izboljšave elektronike.

Švedska kraljeva akademija znanosti je v svoji obrazložitvi zapisala, da znanstveniki nagrado prejmejo za razvoj "s paladijem kataliziranih sklopitev v organski sintezi". Gre za "natančno in učinkovito orodje", ki ga uporabljajo znanstveniki po vsem svetu, pa tudi v proizvodnji, na primer farmacevtskih izdelkov in molekul, ki se jih uporablja v elektronski industriji, povzema ameriška tiskovna agencija AP.

Sezona razglasitev Nobelovih nagrad se je začela v ponedeljek z nagrado za medicino, ki jo je letos prejel britanski profesor Robert Edwards za raziskave na področju umetne oploditve. Včeraj so razglasili dobitnika nagrade za fiziko; prejela jo bosta v Rusiji rojena znanstvenika Andre Geim in Konstantin Novoselov za pionirske raziskave dvodimenzionalnega ogljikovega kristala grafena.

V četrtek bodo objavili Nobelovega nagrajenca za književnost, v petek bo znan dobitnik Nobelove nagrade za mir, v ponedeljek pa še za ekonomijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.