Svet
10 ogledov

Obamov 'nov začetek' je 'dober začetek'

Obama se zavzema za pravice homoseksualcev v vojski. Žurnal24 main
Politiki muslimanskih držav so Obamov govor v Kairu, v katerem je pozval k "novemu začetku" v odnosih z islamskim svetom, večinoma ocenili kot "dober začetek" za spremembe na bolje.
 
 

Govor me ni navdušil. Njegovo težišče je verjetno v oceni, da je položaj Palestincev nevzdržen.

Issandr el Amrani, politični analitik iz Egipta

 
"Govor vsebuje veliko protislovij, čeprav odraža otipljivo spremembo," je dejal Favzi Barhum, tiskovni predstavnik Hamasa, ki nadzoruje Gazo. Dodal je, da gre za govor, ki "igra na čustva in je poln vljudnostnih fraz, kar daje misliti, da je bil njegov namen olepšati podobo Amerike v svetu". Ocenil je, da je Obama z njim prelomil s preteklo "pristransko ameriško politiko do Izraela".

Nabil Abu Rdainah, predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, je Obamov govor ovrednotil podobno: "Izraelu je poslal jasno sporočilo, da bo mir možen šele s samostojno palestinsko državo in Jeruzalemom kot njeno prestolnico."

 

 
 

Po eni strani se je odprl islamu, po drugi njegova vojska v Afganistanu pobija civilste.

Ahmad Shah Ahmadz

 
Bolj zadržan je Hazim Al Nuaimi , analitik bagdadske univerze: "Iračanom ni dal nič novega. Le obljubo, da bo spoštoval pravice manjšin in da bo konsenzualen." Nekdanji afganistanski premier Ahmad Shah Ahmadz pa vidi v Obamovem govoru dvoličnost: "Po eni strani se je odprl islamu, po drugi strani njegova vojska v Afganistanu pobija civiliste."

Skupni imenovalec odzivov z muslimanskega sveta je, da morajo obetavnim besedam slediti tudi dejanja.

Je pa Obama zelo razočaral Erica Goldsteina iz organizacije Human Rights Watch. "Le bežno je omenil demokracijo v islamskem svetu, ne da bi bil bolj specifičen." Po njegovih besedah humanitarni krizi v Gazi in judovskih naselbinah na Zahodnem bregu ni namenil primerne teže.

 
 

Prišel sem iskat nov začetek v odnosih med ZDA in muslimani po vsem svetu.

Barack Obama

 
Obama za nov začetek
"Sèm sem prišel iskat nov začetek v odnosih med ZDA in muslimani po vsem svetu, ki bo temeljil na skupnih interesih in medsebojnem spoštovanju, na resnici, da se Amerika in islam ne izključujeta in jima drug z drugim ni treba tekmovati," je dejal ameriški predsednik v nagovoru milijardi in pol muslimanov. Zatrdil je, da ZDA z islamom družijo "skupna načela, to so načela pravičnosti in napredka, strpnosti in spoštovanja vsakega človeškega bitja" .

Ameriški predsednik je v nagovoru na univerzi v Kairu poudaril, da si bo sam prizadeval za odpravo negativnih stereotipov o islamu, a po drugi strani je treba tudi med muslimani odpraviti stereotip o Ameriki kot "vase zaverovanem imperiju" . Nagovor muslimanov v Kairu je vrhunec tokratne turneje ameriškega predsednika po Bližnjem vzhodu in Evropi.

Edina rešitev sta dve državi
Palestincem je Obama zagotovil, da ZDA "ne bodo obrnile hrbta legitimni palestinski želji po svoji državi" , in dodal, da sta dve državi "edina rešitev" spora z Izraelom. Tega je vnovič pozval, naj ustavi gradnjo naselij na palestinskih ozemljih, a mu obenem zagotovil, da je vez med njim in ZDA "neuničljiva". "ZDA ne priznavajo legitimnosti nadaljevanja gradnje izraelskih naselij. To je kršitev preteklih dogovorov in spodkopava napore za dosego miru. Čas je, da se gradnja naselij ustavi," je bil jasen Obama.

Nagovor muslimanov v Kairu, ki je sledil srečanju z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom , je vrhunec tokratne turneje ameriškega predsednika po Bližnjem vzhodu in Evropi. Govor je v živo spremljalo 2500 ljudi, ki so Obamo večkrat prekinili s ploskanjem.

"Pripravite se na dolgo vojno proti nevernikom"

Osama bin Laden je muslimane po vsem svetu pozval, naj se pripravijo na dolgo vojno proti nevernikom. © AFP

 
Vodja mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden je muslimane po vsem svetu pozval, naj se pripravijo na dolgo vojno proti nevernikom in njihovim agentom.
"Živeli bomo pod svetlobo islama ali dostojanstveno umrli ... pripravite se na dolgo vojno proti nevernikom in njihovim agentom," je dejal zloglasni voditelj v zvočnem posnetku, ki je bil objavljen na islamski spletni strani.

Obamov obisk v Egiptu je pred tem kritiziral namestnik vodje Al Kaide Ajman Al Zavahiri . V zvočnem posnetku, ki ga je v torek objavil na spletni strani, je Al Zavahiri pozval rojake v Egiptu, naj zavrnejo "kriminalca", ki prihaja, da z zavajanjem doseže tisto, česar ni mogel na terenu v Iraku, Afganistanu in Somaliji, kjer so "sveti borci uničili načrt križarjev Amerike" . Voditelje Egipta je označil za mučitelje in sužnje Amerike, Obamov govor pa za krvavo sporočilo, ki ga muslimani po svetu že sprejemajo kot takšno, česar elegantne besede ne morejo spremeniti.

Obama bo iz Egipta v četrtek zvečer odpotoval še v Nemčijo, turnejo pa bo v nedeljo končal v Franciji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.