Svet
8 ogledov

Objavljajo milijone e-poštnih sporočil obveščevalcev

WikiLeaks Shutterstock
Preko spletnega portala WikiLeaks so v javnost prišli novi podatki. Skupnost je tako objavila preko pet milijonov sporočil elektronske pošte, ki naj bi bila povezana tudi z ameriškimi obveščevalnimi službami.

O novih objavah je na novinarski konferenci spregovoril tudi Julian Assange, ki je med drugim napovedal še objavo elektronske pošte, iz katere naj bi bilo razvidno nadziranje aktivistov organizacije Peta, kar je naročila korporacija Coca Cola, je pisal spletni Dnevnik. Poleg tega naj bi objavili še pošto, ki zadeva sam WikiLeaks ter Juliana Assangea, v zvezi s katerima pa naj bi po besedah slednjega nadzor zahtevala zvezna vlada Združenih držav. Nadzor je opravljalo podjetje Stratfor.

Po pisanju Dnevnika naj bi podpredsednik Stratforja Fred Burton Coca Coli ponudil neomejen dostop do podatkov o Peti. Korporacijo je zanimalo predvsem, koliko je aktivistov v Kanadi, ZDA in Veliki Britaniji.

Stratfor zbiral informacije tudi za vojaške in civilne oblasti ZDA

WikiLeaks je začel objavljati zaupna sporočila, ki naj bi izvirala iz obveščevalnega podjetja Stratfor, v glavnem pa naj bi šlo za sporočila, povezana z dogajanjem znotraj ZDA.

Elektronska pošta, do katere so se dokopali, je bila poslana med julijem 2004 in decembrom 2011 in naj bi razkrivala predvsem mrežo obveščevalcev, načine plačevanja sodelavcev ter tudi psihološke metode, ki so jih uporabljali, poroča francoska TV mreža France24.

Podjetje Stratfor, ki ima sedež v Teksasu, je sicer s svojimi obveščevalnimi podatki in dejavnostjo sodelovalo s številnimi ameriškimi korporacijami, tudi z vojaško industrijo, pa tudi z državnimi obveščevalnimi agencijami, predvsem z obveščevalci obrambnega ministrstva oziroma vojske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.