Svet
2267 ogledov

Obstanek EU je ogrožen

Angela Merkel Epa
Nemška kanclerka Angela Merkel meni, da spor okoli azilne politike ogroža obstanek EU.

"Evropa ima veliko izzivov. A vprašanje migracij bi lahko postalo vprašanje usode EU," je pred odhodom na vrh povezave danes v bundestagu izjavila kanclerka Angela Merkel. "Ne želimo si ponovitve leta 2015," je poudarila kanclerka in s tem spomnila na leto, ko je Nemčija dovolila vstop 890.000 prišlekom. A od vrha v Bruslju kanclerka nima velikih pričakovanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po njenem mnenju se članice EU še niso pripravljene dogovoriti za skupen evropski azilni sistem. V petih od sedmih ključnih vprašanj migracijske politike sicer v veliki meri vlada soglasje, a težave še naprej ostajajo, ko gre za uvedbo enotnih standardov pri obravnavi prosilcev za azil in vprašanju "solidarne porazdelitve migrantov in beguncev".

Zato bi bilo smiselno oblikovati "koalicijo voljnih", je poudarila Merklova. Ta bi morala po njenih besedah zagotoviti, da si tisti, ki prosijo za mednarodno zaščito, ne bi mogli izbirati države v Evropi, v kateri bi vložili prošnjo za azil. Predlagala je tudi, da bi afriškim državam ponudili več študijskih mest in delovnih vizumov, tako da ljudje v tako množičnem številu ne bi več tvegali svojih življenj na tihotapskih ladjah.

Med nastopom Merklove v bundestagu ni bilo notranjega ministra Horsta Seehoferja, s katerim sta na nasprotnih bregovih glede sekundarnih migracij v Nemčiji. Seehofer namerava z julijem odrediti, da se prosilce za azil, ki so bili že registrirani v drugi članici EU, zavrne že na nemški meji.

Izredni vrh o migracijah Iskanje rešitev Svet Migracije na tapeti vrha v Bruslju Donald Trump na vrhu skupine G7 Svet Trump naj bi hudo užalil Merklovo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Žurnalček 19:25 30.junij 2018.

    Končno ji je prišlo od spodnje v zgornjo !

  • maresem 13:42 29.junij 2018.

    Itak, da je obstoj EU ogrožen, če jo bodo še naprej vodili taki, kot si ti simpatizerka isla,a in alkoholičar, ki šlata moške.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 12:34 29.junij 2018.

    A res ni boga da ji da kako hinavsko boleze pa da se jo losamo,vedno doleti dobre.