Svet
13422 ogledov

"Nikamor ne nosite stekleničke, iz katere je pil strup!"

ICTY haaško sodišče praljak Epa
Drama na haaškem sodišču.

Na haaškem sodišču za zločine v nekdanji Jugoslaviji so izrekli dokončne sodbe šestim Hrvatom iz BiH, bivšim visokim predstavnikom samooklicane Herceg-Bosne, med drugim tudi Slobodanu Praljaku, bivšemu načelniku generalštaba HVO. Po izreku sodbe Prljaku se je na sodišču zgodil incident.

Slobodan Praljak | Avtor: Epa Epa

Nagnil kozarec in začel vpiti

72-letni Praljak, ki so mu potrdili kazen 20 let zapora, je nagnil kozarec in pričel vpiti, da ni vojni zločinec in ne priznava obtožnice. Njegov odvetnik je nato zaklical, da je Praljak popil strup. Sodišče je obravnavo nemudoma prekinilo in pričelo iskati zdravnika.

"Praljak ni zločinec in zavrača vašo sodbo," je dejal bivši načelnik generalštaba HVO, preden je nekaj primaknil k ustnicam in naredil požirek.

Poklicali zdravnika in helikopter

Kako je lahko obsojenec prišel do strupa in stekleničko prinesel na sodišče, ni jasno. "Nikamor ne nosite stekleničke, iz katere je pil,"  je zahteva sodnik. Neposredni prenos izreka sodbe so nato prekinili, prav tako so morali sodno dvorano zapustiti novinarji. Praljaka so z rešilcem odpeljali v bolnišnico.

Nekaj ur po dogodku je predstavnik sodišča potrdil, da je Praljak živ in da "prejema vso potrebno zdravstveno oskrbo". Hrvaški agenciji Hina so viri blizu Praljaka kasneje potrdili, da je obsojenec umrl v bolnišnici.

Slobodan Praljak Haaško sodišče Svet Smrt v Haagu: Po izreku sodbe spil strup in nato v bolnišnici umrl

Bivši premier Herceg-Bosne Jadranko Prlić je obsojen na 25 let zapora. Prav tako so za krivega ponovno spoznali nekdanjega obrambnega ministra Bruna Stojića in mu izreklo obsodbo 20 let zapora.

Pritožbeni senat je sicer potrdil, da je sodišče na prvi stopnji pravilno ugotovilo, da je v BiH potekal mednarodni oboroženi spopad, da je obstajal skupen zločinski načrt s ciljem etničnega čiščenja Bošnjakov na območju Herceg-Bosne, pa tudi, da je Hrvaška izvajala nadzor preko lokalnih teles Herceg-Bosne, kar potrjuje stanje okupacije.

Incident se je na haaškem sodišču zgodil tudi pretekli teden, ko so izrekli sodbo vojnemu zločincu generalu Ratku Mladiču.

Drama v Haagu Svet Obsojen na dosmrtno kazen
Komentarjev 7
  • Ledena 20:19 29.november 2017.

    Izpustit vse.Kaksni vojni zlocinci?Kaj pa je vojna????Zame so heroji.

  • jezero 13:42 29.november 2017.

    Tak hrvaški "herojski" strakopetec, ki ne upa sprejeti odgovornost za svoja zločinska dejanja, ne upa delati samomora. Blefira.

  • Avatar Leon
    Leon 13:37 29.november 2017.

    Vse sodelujoče bi morali postavit pred zid skupaj s tem kvazi sodnim senatom ! Zakaj niso odgovarjali predstavniki modrih čelad nizozemske vojske ,ki je strahopetno položila orožje v roke krvnikom !