Svet
10051 ogledov

Staršema zaradi zanemarjanja sedmih otrok grozi zapor

zloraba otrok Shutterstock
Staršema sedmih otrok grozi zapor.

Zakonca z območje Podravine na Hrvaškem sta obtožena grobega zanemarjanja sedmih otrok, ki so stari od enega do 14 let, piše Index. 32-letnima zakoncema očitajo, da sta opustila svoje starševske dolžnosti. 

Par naj bi se pogosto opijal, zanemarjal skrb za gospodinjstvo, nespametno trošil denar in dopuščal, da otroci odraščajo v zelo nevarnem okolju. Hiša, v kateri je družina živela, je bila zanemarjena in polna smeti. 

Otroci niso imeli postelj. V hiši ni bilo stolov, mize, kopalnice in stranišča. Otroci so nosili umazana in strgana oblačila, nihče ni skrbel za njihovo osebno higieno. Kot je razvidno iz obtožnice, starša otrok nista peljala k zdravniku. Eden od otrok je začel uživati alkohol in bežati iz šole.

Starša je policiji prijavil tamkajšnji center za socialno delo. Na dogajanje v družini so postali pozorni, ko se je eden od otrok začel agresivno obnašati v šoli, niso pa opazili, da je oče alkoholik. Druga delavka centra za socialno delo je bila s primerom seznanjena, ko je imel eden od otrok težave v šoli, zato je obiskala družino na domu. 

Tam jo je pričakal grozljiv prizor. Starša sta bila pijana, otroci so bili v umazani obleki in spali na enem kavču v sedečem položaju. Eden od otrok je bil v času obiska socialnih delavk pijan. Izkazalo se je, da so dva od otrok policisti obravnavali zaradi manjših kaznivih dejanj. 

Ko so dobili podatke s strani šole, policije in zdravnika, so tudi na podlagi tega, kar so sami videli med obiskom pri družini, pripravili oceno tveganja in prišli do zaključka, da je tveganje zelo visoko. Poleg tega bi po njihovi oceni morala starša dobiti intenzivno strokovno pomoč in biti nadzorovana. 

Če bi jih sodišče spoznalo za krive kršenja otrokovih pravic, bi zakoncema lahko izreklo zaporno kazen, pišejo hrvaški mediji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • leonardo 07:46 24.januar 2019.

    Preden bodo socialni centri, policija, sodstvo po mletju pravice prišli do konca, bodo otroci odrasli ali pa nekje v grmih poginili kot kakšne divje živali. Saj pijanstvo in neodgovorno ravnanje ne pride čez noč. To se dogaja na leta. Kje ...prikaži več so bili do sedaj?Sicer pa nikjer ni nič bolje, ker tisti, ki ima " polno rit" ne vidi in niti noče videti revežev.

  • mph 17:18 23.januar 2019.

    Največji problem pa niso takšni izmečki, glavni problem so tisti, ki so vedeli oz. bi morali vedeti in opaziti, ki nikoli ne končajo v zaporu.

  • Avatar Leon
    Leon 15:40 23.januar 2019.

    Kaj pa zgodbe iz domačih logov ? Mislite ,da pri nas ni podobnih družin ?