Svet
504 ogledov

Otroka rodila nekaj ur pred splavom

inkubator Žurnal24 main
Britanka Sara Fisher je le 12 ur pred načrtovanim splavom rodila zdravega nedonošenčka Jakoba. Ta se je rodil v 23. tednu nosečnosti, ob rojstvu pa je bil težak zgolj 566 gramov.

Zdravniki so namreč 25-letni materi in 26-letnemu očetu Scottu ob smrti njegove sestre dvojčice, ki se je rodila v 21. tednu nosečnosti, svetovali, naj naredi splav. Osem dni kasneje in le 12 ur pred načrtovano operacijo pa se je rodil Jakob. Starša sta namreč morala upoštevati zakonsko določen rok, v katerem je splav še dovoljen – to je 24 tednov nosečnosti.

Po petih mesecih zapustil porodnišnico

Jakob je tako postal najmlajši preživeli nedonošenček, poroča britanski časnik Daily Telegraph. V Veliki Britaniji se sicer vsako leto rodi vedno več otrok pred 24. tednom nosečnosti, a primer Jakoba (rojen je bil v 23. tednu in dveh dneh nosečnosti) dokazuje, da bi morali mejo za umetno prekinitev nosečnosti znižati.

Jakob je bil sprva priklopljen na dihalne aparate, saj so bila njegova pljuča ob rojstvu zelo majhna. Od dneva rojstva, to je 22. februarja letos, pa se je njegova teža povzpela že na 4,03 kilograma. Njegovo zdravje se je tako iz dneva v dan izboljševalo. Po petih mesecih življenja pod budnim očesom zdravnikov je bil Jakob že dovolj zdrav, da je lahko zapustil porodnišnico.

Sestra dvojčica ni preživela

"Zdi se nemogoče, da sem lahko doma. Bili so dnevi, ko nisva spregovorila, saj sva mislila, da se to nikoli ne bo zgodilo. Nisva mogla verjeti, ko so nama zdravniki povedali, da morava razmisliti o splavu. Dejali so, da imam infekcijo in da otrok ne bo preživel. Dali so nama 24 ur, da se odločiva, ali vzeti tablete, ki bodo ustavile njegovo srce. Tega nisva hotela storiti, ampak na srečo o tem ni bilo treba odločati," je dejala Sara.

Zdravnik, ki je sodeloval pri tem primeru Sam Oddie, je dejal, da še nikoli niso imeli primera, da bi se otrok rodil v 23. tednu nosečnosti in preživel. "Njegova sestra dvojčica se je rodila prezgodaj, zato ni imela možnosti, da bi lahko preživela. Bili smo zelo zaskrbljeni, ali bo Jakob preživel. Zelo smo veseli, da se je tako izteklo."

Žalosten primer Sarah Capewell

Najmlajši preživeli nedonošenček na svetu je nemška deklica Freida, ki se je aprila rodila v 21. tednu in petih dnevih nosečnosti. Britanski zdravniki pa še vedno svetujejo, da otrokom, ki se rodijo pred 22. tednom nosečnosti, ne nudijo posebne pomoči.

Pred dvema letoma je tako morala Sarah Capewell opazovati umiranje svojega prezgodaj rojenega otroka, ko ga zdravniki niso želeli ohranjati pri življenju, saj je bil rojen v 21. tednu in petih dnevih nosečnosti. Osebje porodnišnice James Paget v Gorlestonu ji je dejalo, da bi mu pomagali, če bi se rodil le dva dni kasneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.