Svet
26 ogledov

Papež odstavil škofa, ker je prikrival zlorabe

duhovnik Shutterstock
Papež Frančišek je razrešil konzervativnega paragvajskega škofa, ker je prikrival informacije o spolnih zlorabah otrok.

Iz Vatikana so sporočili, da so po temeljitem pregledu dejstev sprejeli odločitev, da razrešijo paragvajskega škofa Rogelia Lieveresa Plana. Kot razlog za njegovo razrešitev so navedli "resne" razloge. Po poročanju Reutersa naj bi Plano ščitil duhovnika, ki je osumljen zlorabe mladoletnih v ZDA. Papež Frančišek je že pred časom napovedal, da bodo odgovarjali tudi tisti, ki so za zlorabe vedeli, a o njih molčali. 

Preiskava v škofiji, ki jo je vodil Plano, je potrdila sume, vendar pa škof ni želel odstopiti. Ko je bila preiskava še v teku, naj bi Plano odobril napredovanje duhovnika, ki je bil osumljen zlorabe otrok v ZDA. Da omenjeni duhovnik predstavlja "resno grožnjo mladim ljudem", je paragvajskemu cerkvenemu vrhu razkril nek ameriški škof. Plano je trdil, da so obtožbe na račun duhovnika in njega samega neosnovane.

Preiskavo proti nadškofu bodo razširili

Papežev odlok sledi novici, da so v Vatikanu priprli nekdanjega nadškofa, ki je v času svojega službovanja v Dominikanski republiki spolno nadlegoval otroke in plačeval za spolne odnose z dečki. Preiskavo proti omenjenemu poljskemu nadškofu Jozefu Wesolowskemu bodo razširili tudi na druge države. Seznam držav, v katerih bi lahko 65-letnik spolno zlorabljal otroke, je dolg. Wesolowski je bil med drugim nuncij v Boliviji in Srednji Aziji (Kazahstan, Tadžikistan, Kirgizistan in Uzbekistan). Pred tem je deloval v Afriki, v Kostariki in na Japonskem, v Švici, Indiji ter na Danskem. Sodni postopek zoper njega naj bi se začel še letos, najkasneje pa v začetku prihodnjega leta. 

Po navedbah Svetega sedeža sta zaradi zlorab otrok pred sodiščem v Vatikanu še dva škofa, Čilenec in Perujec. Sodili naj bi jima sicer po cerkvenem pravu, ne bosta pa podvržena kazenskemu pregonu, ker nista državljana Vatikana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.