Svet
11256 ogledov

Pentagon vse močneje na Krku

Krk EPA
Z letali s Krka vojaška oprema za nasprotnike Islamske države.

V zadnjega pol leta je bilo preko letališča na hrvaškem otoku Krk opravljenih 14 poletov tovornih letal s strelivom in vojaško opremo za potrebe ameriške vojske v vojnah na Bližnjem vzhodu, trdi Balkanska mreža za raziskovalno novinarstvo (Birn).

Letališče na Krku naj bi postalo neuradna logistična baza za transport vojaške opreme v vojnah, ki jih Pentagon vodi v Siriju in Iraku, trdi Birn na svoji spletni strani. Skupina raziskovalnih novinarjev navaja, da so razkrili 14 poletov transportnih letal v zadnjega pol leta. Utemeljeno domnevajo, da je bilo na letalih orožje in strelivo vzhodnoevropskega porekla za potrebe ameriške vojske.

Kontrola poletov z reškega letališča na otoku Krku je potrdila, da je bilo letos veliko več transportnih letal kot lani, a niso želeli komentirati, za kakšen tovor je šlo.

Kot se zdi, piše Birn, je več poletov verjetno posledica odločitve Pentagona o premestitvi poletov za oskrbo z orožjem vojne v Siriji z ozemlja Nemčije. Za letališče na Krku naj bi se odločili, ker naj bi bil prevoz orožja iz bivšega vzhodnega bloka čez Nemčijo proti Bližnjem vzhodu za Berlin občutljivo vprašanje.

Navaja, da so letalske družbe, ki jih je najel Pentagon, opravile najmanj deset poletov od letališča na Krku proti ameriški letalski bazi Al Udeid v Katarju. Nazadnje naj bi takšen polet opravili 25. septembra, na spletni strani pa so objavili tudi fotografijo tovornega letala na letališču na Krku iz 22. septembra.

Na vprašanja ne odgovarjajo

Poleti preko hrvaškega letališča so bili opravljeni v času, ko je bila sklenjena prva pogodba v zadnjih desetih letih med Pentagonom iz hrvaško agencijo za prodajo orožja Alan, nadaljuje Birn. V agenciji Alan so zavrnili vse ugotovitve in domneve raziskovalnih novinarjev Birna.

Kot dodajajo raziskovalni novinarji, hrvaška vlada in Pentagon nista odgovorila na vprašanja Birna o uporabi letališča na Krku kot logističnega središča za vojaške polete.

Birn spominja, da je bila Hrvaška med prvimi državami, ki so pošiljale orožje upornikom proti sirskem predsedniku Bašarju al Asadu v okviru programa, ki ga je organizirala ameriška obveščevalna agencija Cia, financirala pa Savdska Arabija. Leta 2012 so transportna letala pogosto vozila orožje in strelivo jugoslovanskega porekla iz Zagreba v Jordanijo, nakar so se pojavile fotografije tega orožja na bojiščih v Siriji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Jonathan Archer 19:09 05.oktober 2017.

    Kjer je denar in interesi tam ni moralnih zadržkov. Če pa so na drugi strani še Z.D.A z svojimi interesi ter agencijami potem določena politična oblast nima veliko izbire. Takšni ali drugačni pritiski z strani C.I.E takoj dosežejo zaželjen efekt. ...prikaži več Ljudje, ki teh zadev ne poznajo so pač nerazgledani. Tako deluje svet. Veliki igralci ter mali vazali na eni ali drugi strani.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:37 05.oktober 2017.

    IN zaradi teh uslug ameriški golazni,so verjetno ustašotom dali prisluhe v zvezi arbitraže,da so se lahko "odstranili" iz postopka?Jebat oboje tele ameriške yebe in ustašote,saj so nevredni imena človek!

  • gardino 15:28 04.oktober 2017.

    Obvestilo o nizkih obrestnih kreditih in ponudbi za financiranje. Ali so vas zavrnile številne banke? Ali potrebujete financiranje za konsolidacijo vaših dolgov? Tu smo, da vam pomagamo, da bi našli ustrezno rešitev za vaše težave. Tako nudimo posojila zainteresiranim posameznikom ...prikaži več z nizkimi obrestnimi merami od 3% do 3,5%. WhatsApp: +330675086165 davidlarsonfinance@gmail.com davidlarsonfinance@gmail.com