Svet
12 ogledov

Pirati v Berlinu s skoraj desetino glasov

Podporniki piratske zmage ob spremljanju rezultatov v Berlinu. EPA
Na volitvah v berlinski deželni parlament je Piratska stranka osvojila kar devet odstotkov glasov. Liberalci, ki v Nemčiji skupaj s krščanskimi demokrati kanclerke Angele Merkel sestavljajo koalicijo, so prejeli le slaba dva odstotka podpore.

Piratska stranka, ki v osnovi zagovarja prosto izmenjavo datotek po spletu ter se bori proti spletni cenzuri, je v zvezni deželi Berlin osvojila kar devet odstotkov glasov.

Prva piratska stranka je bila leta 2006 ustanovljena na Švedskem. Tam je bil njen predstavnik leta 2009 izvoljen tudi v Evropski parlament, veliko vlogo pa so njeni člani odigrali tudi ob revoluciji v Tuniziji na začetku leta. Po prevratu so bili celo povabljeni v vlado.

Socialdemokrati so prejeli 28,3 odstotka glasov, Krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel pa 23,4 odstotka. Zeleni so prejeli 17,6 odstotka, Leva stranka 11,7 odstotka, liberalci (FDP) pa le 1,8 odstotka glasov podpore in se niso uvrstili v deželni parlament, poroča STA.

Intervju s predstavnikom piratske stranke v Evropskem parlamentu za Žurnal24 si lahko preberete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.