Svet
21 ogledov

Pisava v dnevniku je Mladićeva

Žurnal24 main
Haaško sodišče potrdilo ugotovitve slovenskega grafologa o avtentičnosti dnevnika Ratka Mladića. Keržan: "Sporni dnevnik in rokopis je napisala ista oseba."

Slovenski grafolog Dorian Keržan je primerjal rokopis Ratka Mladića s pisavo v dnevniku in ugotovil, da analizirani vzorci vsebujejo "veliko pomembnih podobnosti".

''Po mojem mnenju je sporni dnevnik in referenčni vzorec rokopisa napisala ista oseba," je po poročanju hrvaških medijev Keržan kot neodvisni strokovnjak zapisal v svojem poročilu haaškemu sodišču.

Ratko Mladić, vojaški poveljnik bosanskih Srbov med vojno v BiH od 1992 do 1995, je obtožen vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in tudi genocida.

Dnevnik, sestavljen iz več beležnic, so našli ob pregledu stanovanja Mladičeve žene Bosilje Mladić ob koncu leta 2008, uradni Beograd pa jih je sodišču v Haagu predal  25. februarja 2009.

Mladić je dnevnik pisal na roke v cirilici, v njem pa so natančno opisani sestanki z nekdanjim predsednikom Slobodanom Miloševićem, nekdanjim vodjem srbskih varnostnih sil, Jovico Stanišićem in drugimi visokimi predstavniki vojske. Podrobno je opisal tudi orožje, ki ga je naročil in navedel cene, po katerih ga je kupil.

Eden od zapisov govori tudi o tem, koliko denarja je potrebnega za "nakup senatorjev v ZDA", kjer omenja Billa Clintona in potovanje Franja Tuđmana čez ocean.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.