Svet
13 ogledov

Po jutranjem napadu džihadistov še držijo Kobane

Kobane EPA
Kurdi so davi uspeli obraniti središče mesta Kobane v Siriji.

Kurdski borci v obmejnem sirskem mestu Kobane so davi uspeli preprečiti poskus pripadnikov Islamske države (IS), da bi ti napredovali v središče obleganega mesta, za katero že skoraj mesec dni potekajo srditi spopadi med stranema. Zavezniška letala so medtem davi po navedbah sirskih aktivistov izvedla dva napada na cilje IS v tem mestu.

Do napada na položaje kurdskih sil je prišlo le dan po tistem, ko so džihadisti IS zavzeli poveljstvo kurdskih sil v Kobaneju ob meji s Turčijo. Med 90-minutnimi spopadi je bilo slišati silovito streljanje med pripadniki IS in kurdskimi silami, preden so se džihadisti umaknili, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ponoči sedem napadov džihadistov

Kurdski aktivist v obleganem mestu Farhad al Šami pa je po telefonu za nemško tiskovno agencijo dpa poročal o silovitih spopadih na južni, zahodni in predvsem na vzhodni strani mesta. Kurdskim borcem, ki so v primerjavi s pripadniki IS slabše oboroženi, je ponoči uspelo odvrniti najmanj sedem napadov džihadistov na jugozahodu Kobaneja, je povedal.

Pripadniki IS po petkovem zavzetju poveljstva kurdskih sil v Kobaneju sedaj nadzirajo že 40 odstotkov mesta, v katero so vdrli v ponedeljek.

Od začetka ofenzive IS na Kobane 16. septembra je bilo v mestu in njegovi okolici ubitih okoli 500 ljudi, večinoma borcev na obeh straneh. 300.000 prebivalcev je zbežalo, od tega večina, okoli 200.000, v sosednjo Turčijo.

Odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je v petek v Ženevi opozoril, da se v mestu in njegovi okolici še vedno nahaja okoli 12.000 civilistov, med njimi jih je skoraj 700 pretežno starejših ujetih v središču mesta in bodo "po vsej verjetnosti pobiti", če mesto pade v roke IS. Kobane je po njegovih besedah "dobesedno obkoljen", z izjemo ozkega prehoda proti turški meji.

Komentarjev 3
  • maresem 12:23 11.oktober 2014.

    Upam, da bodo dobili po p**** tudi tisti, ki bi to lahko preprečili, vključno z prepotentno ZDA.

  • maresem 12:22 11.oktober 2014.

    Ves svet sigurno ne, si ga pa očitno tisti, ki bi to lahko preprečili.

  • markus 11:51 11.oktober 2014.

    Recite, kar želite. Ves svet si prav želi nemirov IS-ja. Če si slednjega ne bi želeli, bi jih izbrisali v enem dnevu. To je vsa resnica.