Svet
11 ogledov

Po prebegu se je Asad pokazal na TV

Bašar al Asad, Saed Jalili EPA
Sirski predsednik Bašar Al Asad se je dan po prebegu premierja sirske vlade prvič po dveh tednih pokazal na državni televiziji.

Televizija je pokazala srečanje Bašarja Al Asada z vodjo iranskega sveta za varnostne zadeve Saidom Džalilijem. "Asad in Džalili sta govorila o bilateralnih odnosih med Sirijo in Iranom ter o razmerah v regiji," so po poročanju BBC objavili na sirski televiziji.

Asad je v pogovoru dejal, da je odločen zatreti 17-mesečni upor proti svojemu režimu in državo očistiti teroristov. "Sirski narod in njegova vlada sta odločena očistiti državo teroristov in se boriti proti terorizmu brez prestanka," je dejal Asad sirsko tiskovno agencijo Sana povzema STA.

Iran, ki je najtesnejši zaveznik Sirije, za četrtek načrtuje mednarodni vrh na temo razmer v tej državi. Uporniki so v soboto v Siriji sicer zajeli 47 iranskih talcev.

Iran: gre za romarje, ne pripadnike nacionalne garde

Sirska uporniška skupina, ki trdi, da je odgovorna za zajetje 48 talcev, od tega 47 Irancev in enega Afganistanca, je v ponedeljek sporočila, da so trije talci umrli med obstreljevanjem vladnih sil v predmestju Damaska. Brigada Al Bara, ki je del Svobodne sirske vojske, je sporočila, da bo talce, ki so po njihovih besedah zagotovo pripadniki iranske revolucionarne garde, usmrtila, če režimske sile ne bodo prenehale z obstreljevanjem.

Iran, ki je pomemben zaveznik Sirije, zanika, da so Iranci, ki so jih zajeli v soboto, ko so bili na poti na letališče v Damasku, pripadniki revolucionarne garde. Trdi, da gre za iranske romarje, odgovornost za njihovo usodo pa je pripisal ZDA, poroča STA.

Kot je v ponedeljek sporočilo iransko zunanje ministrstvo, so zaradi ugrabitve Irancev v Siriji v ponedeljek na pogovor poklicali švicarskega veleposlanika v Teheranu, ki zastopa tudi interese ZDA. V pogovoru so izrazili pričakovanje, da bodo ZDA uporabile svoj vpliv pri sirskih upornikih in dosegle njihovo izpustitev, še poroča agencija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.