Svet
397 ogledov

Po terorističnem napadu prijeli 18-letnika

Nova Zelandija Christchurch teoristični napad Epa
Osemnajstletnemu najstniku grozi več deset let zapora. Novozelandska vlada je medtem podprla zaostritev zakonodaje o orožju.

Oblasti na Novi Zelandiji so prijeli 18-letnega moškega, ki je delil video prenos petkovega terorističnega napada na mošeji v Christchurchu, v katerem je bilo ubitih 50 ljudi. Sodnik je za najstnika odredil pripor do naslednje obravnave, ki bo 8. aprila. Grozi mu več deset let zapora. 

Moški je ne le delil prenos napada, ki ga je izvajal 28-letni Avstralec Brenton Tarrant. Objavil je tudi fotografijo napadene mošeje, zraven pa pripisal "cilj osvojen". Obtožen je tudi spodbujanja sovraštva. Za vsako od točk obtožnice mu grozi po 14 let zapora. 

Preiskovalci menijo, da najstnik ni bil neposredno povezan z napadalcem. Sodnik ni dovolil objave več podrobnosti iz obtožnice, prav tako ne objave njegovega imena. 

Preiskave glede petkovega terorističnega napada izvajajo tudi v Avstraliji, od kjer prihaja Tarrant. Avstralska protiteroristična policijska enota je izvedla racijo v dveh hišah na vzhodu države, v krajih Sandy Beach in Lawrence. Zbirajo podatke, ki naj bi pomagali novozelandskim kolegom pri njihovi preiskavi.  

terorist Nova Zelandija Christchurch | Avtor: Epa Epa

Terorist odpustil odvetnika

Glavni osumljenec za petkov teroristični napad v Christchurchu je odpustil svojega odvetnika in napovedal, da se bo pred sodiščem branil sam. Tarrant je v soboto že stopil pred sodnika, ki mu je prebral obtožnico za en umor in določil datum naslednje obravnave, ki bo 5. aprila.  

Sodišče mu je določilo odvetnika Richarda Petersa, ki pa je danes sporočil, da obtoženi ne želi odvetnika. "Želi se braniti samostojno," je povedal odvetnik in zavrnil namige, da Tarrant morda ni sposoben za sojenje. "Predstavil se je na zelo racionalen način in kot nekdo, ki ne trpi zaradi duševnih težav. Tako se je predstavil. Videti je bilo, da razume, za kaj gre," je še pojasnil odvetnik Peters.

Tarrant je za zdaj edini osumljenec za teroristični napad, v katerem je bilo ubitih 50 ljudi, prav toliko je bilo ranjenih, 12 pa jih je še vedno v kritičnem stanju. Policija naj bi danes zaslišala še eno osebo, ki so jo v petek priprli zaradi suma, da je povezana z napadom. 

Nova Zelandija Christchurch teoristični napad | Avtor: Epa Epa

Vlada podprla zaostritev zakonodaje o orožju

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes potrdila, da je njena vlada podprla zaostritev zakonodaje o nadzoru nad orožjem, spremembe pa naj bi sprejela v nekaj dneh. "Odločili smo se kot vlada, smo enotni," je dejala Ardernova. Obenem je napovedala, da bodo preučili dogodke, ki so vodili do napada, predvsem pa, ali bi vladne agencije lahko storile več, da bi ga preprečile.

Ardernova je poudarila, da je bila vladna koalicija enotna glede potrebe po zaostritvi pogojev dostopa do orožja. To je potrdil tudi njen koalicijski partner in podpredsednik vlade Winston Peters, ki je doslej nasprotoval spremembam. V petek se je naš svet za vedno spremenil in tako se bodo tudi naši zakoni, je dejal.

Podrobnosti o načrtovanih spremembah nista predstavila, Ardernova pa je poudarila, da jih bodo objavili v desetih dneh.

Jacinda Ardern | Avtor: Profimedia Profimedia

Orožje kupil prek spleta

Glavni osumljenec za petkov napad je štiri kose strelnega orožja naročil prek spleta. Kot je dejal generalni direktor novozelandske trgovine z orožjem Gun City David Tipple, je orožje in strelivo kupil v skladu s "policijsko preverjenim spletnim postopkom za pošiljanje pošiljk". Polavtomatsko orožje pa je Tarrant kupil v tujini.

"O tem imetniku dovoljenja nismo opazili ničesar izrednega," je dejal Tipple in zatrdil, da je njegova trgovina delovala v skladu z zakonodajo in je v postopkih preverjala, ali kupci ne kopičijo orožja in streliva.

dezurni@zurnal24.si
.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.