Svet
41 ogledov

Poglavar Anglikanske cerkve doživel DNK šok

Justin Welby EPA
Vrhovni poglavar Anglikanske cerkve, Canterburyiški nadškof Justin Welby, ima drugega očeta, kot je verjel 60 let. Tudi njegova mati presenečena nad dokazi DNK.

Veliko Britanijo je vzburila nenavadna novica o tem, da je test DNK postavil na glavo osebno zgodovino najvišjega predstavnika Anglikanske cerkve. 60-letni nadškof Justin Welby je javnosti pojasnil, da pred kratkim narejeni DNK test dokazuje, da je njegov oče v resnici pokojni sir Anthony Montague Browne, ki je bil zadnji osebni tajnik slovitega britanskega državnika Winstona Churchilla. 

Welby je vse doslej verjel, da je bil njegov oče Gavin Welby, prodajalec viskija, ki je umrl že 1977. Šok pa je doživela tudi nadškofova mati, saj tudi sama ni vedela, da je Welbyjev biološki oče Montague Brown. Lady Williams of Elvel je pojasnila, da je imela s tajnikom kratko afero leta 1955, tik preden je na hitro sklenila zakon z Gavinom Welbyjem. Ker pa se je današnji nadškof rodil praktično točno devet mesecev potem, ko je sklenila zakon, do danes ni pomislila, da je bila na medenih tednih že noseča.

Mater: Očitno zaščitni ukrepi niso delovali

Zgodbo so raziskovali pri Daily Telegraphu, na podlagi vprašanj pa se je nadškof Welby odločil za DNK test. Primerjava genskega materiala iz las pokojnega Montague Browneja je pokazala 99,9779-odstotno možnost, da gre za očeta in sina, poroča BBC.

Welby je v intervjuju za Telegraph dejal, da vest o pravem očetu ni v ničemer spremenila njegovega odnosa do matere. Mati pa je v pismu javnosti zapisala: "Čeprav je moj spomin že luknjast, pa priznavam, da sem v dneh tik preden sem vihravo vstopila v zakon, podkrepljena z veliko količino alkohola pri naju obeh šla v posteljo z Anthony Montague Brownejem. Očitno zaščitni ukrepi, ki so bili v veljavi tisti čas, niso veljali, in tako je bil kot rezultat tega odnosa spočet moj čudoviti sin."

Šestmestno plačo zamenjal za škofovsko palico

Nadškof Welby pravi, da je bilo njegovo otroštvo težko, saj sta bila starša zasvojena z alkoholom. Njegov krušni oče se je že po nekaj letih ločil od družine, mati pa je nato uspešno premagala zasvojenost.  

Mladi Welby je po izobraževanju na elitni univerzi Eton sprva postal trgovec z nafto. Po 11 letih življenja velikih zaslužkov pa se je v njem zgodil prelom, in je leta 1987 vstopil v semenišče ter postal duhovnik. 

 

Komentarjev 7
  • kapibara 10:40 10.april 2016.

    Pa to se dogaja že na faksu medicine, ko se začnejo učiti o krvi in mešanju le te.. katera skupina , da ven kako mešanco.. pa ima akter koktelj zmešan, ki je nemogoč da je po rečenih starših..

  • malonaokoli 08:28 10.april 2016.

    me prav zanima kako se sodišče znajde v takšnih primerih na zapuščinah...med dediči.Ali to pomeni da bo vsak dedič moral imeti pri sebi tudi DNA ?

  • s.i.k. 19:29 09.april 2016.

    omg. pardon : ovg