Svet
8 ogledov

Pogovori Beograda in Prištine brez uspeha

Hashim Thaci v Bruslju Reuters
Osmi krog dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem EU v Bruslju se je končal brez uspeha.

"Razkol med obema stranema je ozek, vendar zelo globok," je sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton in dodala, da se bosta premierja Srbije Ivica Dačić in Kosova Hashim Thaçi vrnila domov ter ji v nekaj dneh sporočila, kako naprej.

Ashtonova je poudarila, da je bilo to zadnje formalno srečanje, strani pa sta imeli na mizi vrsto predlogov.

Thaçi je v Bruslju novinarjem povedal, da je njegova stran podala predloge za integracijo vseh državljanov Kosova, vendar se je srbska stran na to odzvala z oklevanjem. Kljub temu Thaçi upa, da bo dogovor mogoče doseči prihodnji teden.

Da je še nekaj časa za to, da strani dosežeta rešitev, je v ločeni izjavi za srbske medije dejal tudi Dačić, ki je kljub izjavi Ashtonove, da je bilo to zadnje formalno srečanje, prepričan, da pogovori niso končani.

Po Thaçijevih besedah je bil sestanek težaven in utrujajoč, Priština je bila "precej širokogrudna v svojih stališčih in ponudbah", medtem ko so bila stališča Beograda "statična", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Zatrdil je, da predlagana skupnost srbskih občin na severu Kosova "nikoli ne bo imela izvršne in zakonodajne oblasti, saj to ni v skladu s kosovsko ustavo".

Dačić je po srečanju tudi povedal, da mu je podpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ki je bil v Bruslju navzoč na zahtevo EU in ZDA, zaradi neuspeha pogajanj ponudil odstop, a ga ni sprejel.

Kot se je izvedelo v Bruslju, sta se Thaçi in Vučić na pogajanjih zapletla v več besednih spopadov, celoten sestanek pa je potekal v precej mučnem ozračju. Po navedbah albanskih novinarjev je Thaçi izjavil, da "Vučić ni navajen realnosti dialoga".

Razhajanja glede pristojnosti občin

Obe strani se pogajata o normalizaciji in iščeta dogovor o omejeni avtonomiji za sever Kosova. V predhodnih sedmih krogih se je Dačiću in Thaçiju uspelo načelno dogovoriti o oblikovanju skupnosti ali zveze srbskih občin, ostajajo pa razhajanja glede pristojnosti, ki naj bi jih ta dobila.

Časa vse manj

Čas za dogovor se naglo izteka, če želita Srbija in Kosovo junija dočakati odločitev o naslednjem koraku na poti v EU – za Srbijo je to začetek pristopnih pogajanj, za Kosovo pa začetek pogajanj o pridružitveno-stabilizacijskem sporazumu. Evropska komisija bo o napredku v dialogu poročala sredi aprila, njeno poročilo pa bo nato podlaga za odločitev članic EU.

Komentarjev 1
  • privat 09:30 03.april 2013.

    šiptarji ,če popustite niste normalni!! Kosovo je vaše ,mocba pa se ve kje je!