Svet
7 ogledov

Poleg letal na Hrvaškem obstali tudi vlaki

Stavka pilotov in stevardes Marko Prpić/Pixsell
Na Hrvaškem že tretji dan stavkajo piloti in stevardese Croatia Airlines, v znak podpore izvajajo danes akcije tudi kontrolorji poletov v Zagrebu in Splitu pa tudi nekateri sindikati zagrebškega javnega holdinga. Solidarnostno bodo stavkali tudi vlakovodje.

Potem ko niti v sredo niso dosegli dogovora z upravo o novi kolektivni pogodbi, so piloti in stevardese hrvaškega nacionalnega letalskega prevoznika danes vstopili v tretji dan stavke. Delo so ustavili v torek zjutraj in takrat napovedali, da bodo stavkali do izpolnitve svojih zahtev.

Sprijazniti se ne morejo predvsem z znižanjem plač za 20 odstotkov, ki ga uprava načrtuje v okviru prestrukturiranja družbe. Pogajanja naj bi nadaljevali tudi danes. Štirje drugi sindikati, ki delujejo v Croatia Airlines, so po drugi strani podpisali novo kolektivno pogodbo.


Vsak dan milijon kun izgube

Uprava poudarja, da vsak dan stavke povzroča za milijon kun oziroma dobrih 130 tisoč evrov dodatnih stroškov družbi, ki je soočena z več kot milijardo kun oziroma več kot 130 milijoni evrov izgub ter ji zato grozi stečaj.

Nekateri delavci proti

Medtem je peticijo proti stavki vložil del "navadnih delavcev" Croatia Airlines, ker želijo zaščititi svoja delovna mesta. "V času, ko na Hrvaškem ljudje stavkajo, ker ne dobijo redne plače, naši kolegi stavkajo, ker imajo povprečne mesečne prihodke tudi do 28 tisoč kun," so zapisali v peticiji.

Dodali so, da razumejo boj svojih kolegov za njihove pravice, a stavke ne podpirajo, če bo pripeljala do stečaja družbe. Izpostavljajo, da imajo mnogi delavci v družbi plače med štiri tisoč in pet tisoč kunami, medtem ko stevardesam ni dovolj 9.500 kun.

Stavko bo čutila petina potnikov

V Croatia Airlines so napovedali, da bodo zaradi današnje stavke morali odpovedati 14 rednih letov, medtem ko jih bodo 16 opravili z najetimi letali drugih prevoznikov. Pričakujejo približno 5.600 potnikov, posledice stavke pa naj bi čutila približno petina.

Tako kot v torek in sredo bo tudi danes del potnikov Croatia Airlines prevažala tudi Adria Airways. Gre za polete iz Dubrovnika in Zagreba proti Parizu in obratno.

Solidarni kontrolorji poletov delajo "upočasnjeno"

Kontrolorji poletov v Zagrebu in Splitu podpirajo pilote in stevardese nacionalnega prevoznika. Kot so napovedali, bodo danes delali "upočasnjeno". Sicer pa so z ministrstva za morje, promet in infrastrukturo nato sporočili, da kontrolorji poletov niso svoje uprave obvestili o nobeni stavki ter da vse podružnice hrvaške kontrole letalskega prometa delajo nemoteno.

V znak podpore kolegicam in kolegam iz Croatia Airlines so med 7. in 10. uro stavkali zaposleni v treh podjetjih zagrebškega javnega holdinga – zagrebških tržnicah, vodovodu in Zagreb-parkingu. Med stavko so "bistveno bolj počasno" opravljali svoje delo, delavci na parkiriščih pa niso preverjali vseh avtomobilov.

Solidarnostno stavko v javnih podjetjih je napovedal tudi sindikat vlakovodij nacionalnega železniškega operaterja Hrvatske željeznice, ki bodo v tovornem in potniškem prometu stavkali med 12. in 14. uro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.