Svet
12 ogledov

Priseljencem delijo začasne vizume

Evropske države so se hitro sporazumele glede začetka vojne v Libiji. Čeprav je Žurnal24 main
Italijanski notranji minister Roberto Maroni je sporočil, da je Italija tunizijskim priseljencem začela izdajati začasne vizume, s katerimi bodo lahko potovali v države šengenskega območja.
Zaradi priseljencev, ki prihajajo v Italijo, je Francija začasno ukinila vlake iz smeri Mentone.

Dnevno naj bi izdali okoli sto vizumov, navajajo italijanski mediji. V Italijo se je od sredine januarja, ko so v Tuniziji izbruhnili protivladni protesti, zateklo več kot 20 tisoč tunizijskih beguncev. Večina jih je pristala na otoku Lampedusa, ki ne premore zmogljivosti za sprejem tolikšnega števila prebežnikov.

Spor s Francijo
Zaradi priseljencev je prišlo do spora med Italijo in sosednjo Francijo. Ta je doslej priseljence, ki jim je uspelo prečkati italijansko-francosko mejo, vračala nazaj v Italijo. Zato se je Rim odločil za podelitev "humanitarnih" vizumov, kar naj bi jim po trditvah italijanskih oblasti omogočilo potovanje v vse šengenske države.

Francoski notranji minister Claude Gueant je minuli teden dejal, da si Francija ne želi vala priseljencev in poudaril, da tudi tisti z začasnim vizumom ne bodo mogli prečkati meje s Francijo, če ne bodo imeli osebnih dokumentov in zadostnih finančnih sredstev.

"Jasno je, da dovoljenje, ki ga bodo dali Italijani, omogoča svobodo gibanja, a ta je omejena s pogoji, določenimi v (šengenskem) sporazumu,"
je minuli teden poudaril Gueant.

Na meji s Francijo naj bi se že v soboto zbralo več sto priseljencev, ki čakajo na vizume. Časnik La Repubblica poroča, da priseljencem za pridobitev vizuma ni potrebno predložiti potnega lista. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.