Svet
32 ogledov

Priznala umore študentov

Množično grobišče v Mehiki EPA
Skrivnost množičnega grobišča, ki so ga našli na jugu Mehike še ni razrešena. Dva člana tolpe priznala, da sta ubila 17 od 43 pogrešanih študentov.

Po besedah državnega tožilca Guerrera Inaky Blanca so iz grobišča, ki so ga v soboto našli na obrobju mesta Iguala izkopali 28 trupel. Za njihovo identifikacijo bodo potrebovali do enega meseca, saj so nekatera trupla ožgana ali razkosana. Storilci so namreč pod trupli naložili vejevje in ga polili z gorljivimi snovmi.

Domnevajo, da gre za študente pedagoške fakultete, ki jih pogrešajo, odkar so policisti in neznani moški v noči 27. septembra streljali na njihove avtobuse, v katerih so se peljali po udeležbi na protestih za pravice učiteljev na podeželju. Pri tem je bilo ubitih šest ljudi, 25 pa ranjenih.

Priče so videle, da so nekatere študente policisti nasilno spravili v policijske kombije.

Ukaz prišel od direktorja javne varnosti 

Blanko je povedal, da so tisto noč v nasilju sodelovali tudi člani tolpe Guerreros Unidos. Kot je dejal, sta dva člana te kriminalne združbe, ki so ju v povezavi z nasiljem prijeli med skupno 30 aretiranimi, priznala, da sta ubila 17 študentov, ki sta jih potegnila z avtobusa.

Trdita, da jima je direktor javne varnosti v mestu ukazal, naj gresta na kraj, kjer so bili študenti. Ukaz, da študente primejo in ubijejo, pa sta dobila od enega od vodij tolpe. Med 30 aretiranimi je sicer 22 policistov, vodja varnosti in župan mesta sta sicer od incidenta na begu.

Medtem ko svojci pogrešanih študentov čakajo na vesti o njihovi usodi s tesnobo, je več sto študentov danes dopoldne blokiralo avtocesto med prestolnico zvezne države Chilpancingo in Acapulcom in tako izrazilo jezo nad oblastmi. Nekateri starši, ki so videli fotografije trupel, pa trdijo, da ne gre za njihove otroke in da jih držijo nekje zaprte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.