Svet
16 ogledov

Prvi posnetki zaslišanja

1/2
Žurnal24 main
Svet je obkrožil prvi posnetek zaslišanja zadnjega zahodnjaka, ki je še pridržan v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo.

Petnajstletnega Omarja Khadra so leta 2002 zajele ameriške sile v spopadu pri domnevnem oporišču teroristične organizacije Al Kaida. Khadr naj bi odvrgel granato, ki je ubila ameriškega vojaka, zaradi česar mu grozi dosmrtna zaporna kazen. Ameriške oblasti so ga obtožile še več drugih terorističnih dejanj.

 

Vezi z bin Ladnom

Khadrova družina ima pakistanske korenine in jo vežejo tesne vezi z Osamo bin Ladnom in Al Kaido. Omarjev oče Ahmed Saeed Khadr je bil ubit leta 2003. Med sovjetsko okupacijo Afganistana je vodil sirotišnice in spletel vezi z bin Ladnom. Pomagal naj bi tudi pri financiranju teroristične mreže.

Potem ko je vrhovno sodišče maja odločilo, da morajo kanadske oblasti obrambi predati vse ključne dokaze zoper obtožene, da bi se obramba lahko pripravila na sojenje, so Khadrovi odvetniki dobili v roke omenjeni posnetek, ki ga je zdaj mogoče videti na številnih spletnih straneh. Posnetku, ki prikazuje zaslišanje obtoženega, je priložen tudi dokument, v katerem je Khadr opisal mučenje, ki ga je prestajal v ameriškem oporišču Bagram v Afganistanu.

Klici na pomoč
Na posnetku takrat 16-letnega Khadra zaslišujejo kanadski agenti. Khadr na posnetku joče in ponavlja besede: "Pomagajte mi!" Zasliševalcem pokaže rane na hrbtu in trebuhu in tarna nad slabim zdravstvenim stanjem. "Nisem zdravnik, ampak mislim, da si v dobrem stanju," mu je odvrnil eden od prisotnih. "Nisem. Vi niste tukaj … Izgubil sem vid. Izgubil sem oči, izgubil sem stopala. Vse!" je svoje zdravstveno stanje opisal Khadr. "Ni res. Oči še vedno imaš in tvoja stopala so še vedno na koncu tvojih nog, da veš," mu je odvrnil agent. Med neutolažljivim jokom je Khadr večkrat obtožil agente, da jim ni mar zanj.

Računajo na premierja
Dennis Edney , eden od Khadrovih odvetnikov, je dejal, da upa, da bo posnetek vzbudil ogorčenje Kanadčanov in ustvaril pritisk na kanadskega premierja Stephena Harperja. "Upam, da bodo Kanadčani zgroženi nad neusmiljenim in sramotnim ravnanjem s kanadskim mladoletnikom," je dejal Edney, ki upa, da bo Harper zahteval, da ZDA ustavijo postopek proti Khadru, ki naj bi se začel 8. oktobra. Harper se je prejšnji teden sicer distanciral od primera in napovedal, da se vanj ne bo vmešaval.

Bela hiša še vedno vztraja pri trditvi, da so z vsemi pridržanimi v Guantanamu ravnali humano. Predstavniki Busheve administracije poudarjajo, da je treba teroriste obravnavati drugače kot običajne prestopnike.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.