Svet
6 ogledov

Putin in Obama najboljša sovražnika

Putin in Obama Reuters
Vrh G20 v senci ohlajenih odnosov med Rusijo in ZDA. Voditelja držav sta se sicer vljudno, a hladno rokovala.

Odnosi so se ohladili do te mere, da je ruski predsednik in gostitelj tokratnega srečanja G20 v Sankt Peterburgu Vladimir Putin zahteval, da spremenijo sedežni red, saj je hotel biti čim dlje od ameriškega predsednika Baracka Obame.

ZDA in Rusija nikoli nista bili veliki prijateljici, odnosi pa so se še dodatno poslabšali ob začetku afere Snowden. ZDA so namreč Rusiji močno zamerile, da so ponudile zatočišče nekdanjemu pogodbenemu analitiku ameriške agencije za nacionalno varnost Edwardu Snowdnu, ki je razkril kako obsežni so vohunski programi agencije.

Obama je zaradi tega odpovedal dvostransko srečanje s Putinom, ki bi moralo biti še pred vrhom G20. Olje na ogenj so prilila še prerekanja glede posredovanja v Siriji.

VB: V vzorcih je sarin

Med tem ko se ameriški kongres odloča, ali bodo odobrili vojaško posredovanje ameriških sil brez odobritve Varnostnega sveta Združenih Narodov, Rusija temu ostro nasprotuje. Putin je dejal, da bi bilo to dejanje agresije in nasprotuje vojaškemu posredovanju v Siriji, dokler ne dobi trdnih dokazov, da so režimske sile pri napadu uporabile kemično orožje.


Sirija je sicer ena od tem pogovorov na vrhu držav G20. Kot je dejal britanski premier David Cameron za BBC  pred vrhom imajo nove dokaze, da so sirske oblasti v Damasku res uporabile kemično orožje. Mediji poročajo, da so v oblekah in vzorci zemlje našli sarin.

Sarin je živčni bojni plin, ki je zelo hlapen, brez barve vonja in okusa.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.