Svet
1476 ogledov

Oči sveta uprte v Španijo, v Barceloni na ulicah 26 tisoč policistov

Referendum o neodvisnosti Katalonije.
1/11
Epa
Kaj bo prinesla nedelja?

Španska vlada je zaprla več kot polovico šol v Kataloniji.

1.300 od 2.315 šol, v katerih bi se morali v nedeljo volivci na referendumu izreči se o neodvisnosti Katalonije, je zaprtih. Madrid trdi, da je referendum nezakonit, medtem pa v Barceloni in Kataloniji vre, protestniki so zasedli tudi ulice glavnega mesta Madrida.

Katalonija Nigerija prijateljska tekma Barcelona katalonska zastava Katalonija Šport FC Barcelona za neodvisnost

Glasovalne skrinjice so skrite

Vladini viri trdijo, da so 163 šol, v katerih bi moralo potekati v nedeljo glasovanje, zasedle družine učencev. Ljudje, ki podpirajo izvedbo referenduma, so ponoči kampirali v šolah, da bi preprečili izvedbo naloga, ki ga je zjutraj izdala katalonska regionalna policija, da se vsa volilna mesta zapuste in zapre. Referendum bi se moral začeti v nedeljo ob 9. uri zjutraj.

Položaj je zelo zapleten. Katalonci so prepričani, da šol ne smejo zapreti, če so v njih ljudje. Glasovalne skrinjice so skrite, pokazali naj bi jih šele v nedeljo. 

Referendum o neodvisnosti Katalonije. | Avtor: Epa Epa

Španska vlada tudi nad rezervni načrt

Medtem je španska paravojaška policijska enota Guardia Civil v noči na danes vstopila v prostore katalonskega telekomunikacijskega in tehnološkega centra (CTTI) in ustavila sistem, ki bi omogočil elektronsko glasovanje na referendumu in štetje glasov. S tem želijo preprečiti izvedbo rezervnega načrta katalonskih oblasti pri izvedbi referenduma o neodvisnosti Katalonije. Referendum je suspendiralo tudi ustavno sodišče v Madridu.

Referendum v Katalonija Referendum Svet Za neodvisnost štiri petine Kataloncev

Španske oblasti so sicer že dalj časa sumile, da katalonska vlada pod vodstvom katalonskega premiera Carlesa Puigdemonta pripravlja elektronsko glasovanje, potem ko je španska policija dobila nalog, da zaseže volilne lističe in volilne skrinjice ter zapre vsa volišča.

Katalonske oblasti so po zaplembi številnih volilnih lističev omogočile spletni dostop do teh dokumentov in tiskanje. Lističe je natisnilo več tisoč zagovornikov katalonske neodvisnosti.

Referendum o neodvisnosti Katalonije. | Avtor: Epa Epa

Španske oblasti skušajo na vsak način preprečiti nedeljsko glasovanje. Zato je v Barceloni trenutno okoli 26.000 policistov. Oči svetovne javnosti so uprte v špansko krizo kakršne ne pomnijo že vsaj 40 let.

Protesti tudi v Madridu

Okoli 10 tisoč protestnikov pa je v Madridu zahtevalo enotnost Španije. "Živela Španija", "Jaz sem Španec", "Puigdemont v zapor", "Naj ne lažejo, Katalonija je Španija," so vzklikali protestniki, ki so razvili na stotine španskih zastav. Podobna zborovanja so najavljena tudi za druga španska mesta.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 14:01 02.oktober 2017.

    Tudi JNA in Crbija so trdili , da SLO nima pravice do izstopa ! S telim nasiljem , so si naredili medvedjo uslugo , kajti ko Država počne takšno brutalnost nad svojimi državljani , je več kot očitno , da ...prikaži več jim do steh državljanov ni ! Živela Katalonija !

  • perhan63 10:52 01.oktober 2017.

    govna španska

  • perhan63 10:45 01.oktober 2017.

    ma jebeš španijo ..še vedno je francova dežela..