Svet
21 ogledov

Rim: Slovenec na letalu grozil z bombo

Niki letalo Profimedias
Na rimskem letališču Fiumicino so v sredo evakuirali potnike letala družbe Niki na letu za Dunaj, potem ko je eden od potnikov, 48-letni Slovenec, dejal, da ima bombo.

S strani zunanjega ministrstva smo dobili informacijo, da je slovensko veleposlaništvo v Rimu glede Slovenca, ki je povzročil zaplet z domnevno bombo na letalu, v kontaktu s pristojnimi italijanskimi organi. "Uradnih informacij o osebi, ki je povzročila incident in drugih okoliščinah, še ni," še odgovarjajo in dodajajo, da okoliščine včerajšnjega dogodka policija in pristojni organi še preučujejo. "Trenutno se Slovenec nahaja v priporu, zoper njega bo najverjetneje izdan obtožni predlog. Nadaljnji koraki so odvisni od pristojnih italijanskih organov," pojasnjujejo.

Agencija Ansa medtem sporoča, da gre za 48-letnega Slovenca, ki naj bi ga italijanske oblasti že kazensko ovadile, kar pa ni še uradno potrjeno.

Je v ozadju le "šala"?

Glede dogodka krožijo različne informacije; kot piše La Repubblica, naj bi Slovenca eden izmed potnikov vprašal, kaj ima v roki. Odgovoril mu je, da nekaj, s čimer bo letalo vrgel v zrak. Pogovor naj bi po pisanju omenjenega časnika slišala dva druga Italijana, ki sta o tem obvestila stevardeso in jo prosila, naj pove še pilotu.

Pilot je nemudoma obvestil kontrolni stopl in stekli so postopki za izredne primere, dodaja agencija Ansa.

Letalo so odpeljali na izolirano območje, obkolili so ga pripadniki varnostnih sil in gasilci. Policisti so potnika, ki je omenjal bombo, odpeljali na zaslišanje, ostale, na krovu jih je bilo 82, pa evakuirali, da bi lahko preiskali letalo.

Po navedbah italijanske tiskovne agencije AGI med preiskavo sicer niso odkrili ničesar sumljivega. Ob 23.10 so tudi pristojne službe sporočile, da so odpravile varnostni alarm, saj pri pregledu letala, prtljage in potnikov niso ničesar odkrili.

Zaradi dogajanja na letalu družbe Niki je na letališču Fiumicino prišlo do zamud pri nekaterih poletih, še poroča Ansa.

Preiskava poteka

Vodja konzularnega sektorja pri zunanjem ministrstvu Andrej Šter je za Žurnal24.si nekaj po osmi uri zjutraj povedal, da v tem trenutku ve, da preiskava poteka, kaj več pa za zdaj ne. "Lahko pa povem, da gre za zelo resen incident, tudi če je bila vse le šala," poudarja Šter.

Pravi, da naše ministrstvo za kakršnokoli posredovanje do 8.30 ure, ko smo se pogovarjali z njim, še ni bilo zaprošeno. "Za zdaj lahko le ugibam, kako postopek poteka naprej. Kaj več bo znanega tekom dneva," poudari Šter in doda, da bi Slovenca lahko kaznovali zaradi povzročitve splošne nevarnosti, omenja celo terorizem. "V vsakem primeru gre za zelo, zelo lahkomiselno dejanje. To je res najbolj mila beseda, ki jo za ta primer lahko uporabim," še pove Šter.

Podrobnosti poteka preiskave in kaj se bo zgodilo s Slovencem, še pričakujemo...

Komentarjev 8
  • Ferluci 10:36 15.januar 2015.

    Za svojo neumnost bo pač pošteno plačal. In tako je prav!

  • Papaja Popi 10:21 15.januar 2015.

    Kakšna šala če ti Italijani nimajo pojma o angleščini.

  • Avatar mike1968
    mike1968 10:11 15.januar 2015.

    Upam, da ga fajn oglobijo in mu navržejo vse stroške, da se ne bo nikoli več šalil na ta račun!