Svet
158 ogledov

Robot v tovarni ubil delavko

Proizvodnja avtomobilov Shutterstock
Robot v tovarni avtomobilskih delov v Michiganu se je pokvaril in delavki, ki je bila v drugem oddelku, zdrobil lobanjo, potem ko ji je na glavo spustil enega izmed rezervnih delov.

57-letna Wanda Holbrook je bila 12 let zaposlena v tovarni Ventra Ionia Mains, kjer je delala kot serviserka. Že julija 2015 jo je zagrabila robotska mašinerija in jo tako poškodovala, da je na licu mesta umrla.

Njen soprog William je vložil tožbo zaradi njene smrti zoper pet ameriških proizvajalcev robotov: Prodomax, Flex-N-Gate, FANUC, Nachi i Lincoln Electric, ki je še vedno v teku, piše Independent. Med drugim izpostavlja, da robot ni bil ustrezno testiran.

Nesrečna ženska je delala v enem izmed oddelkov, ko se je robot začel premikati; ne glede na to, da so oddelki ločeni z varnostnimi vrati, se je vendarle prebil v drugi prostor. Delavki je na glavo spustil del za sestavo prikolice, s čimer ji je zdrobil lobanjo.

Smrt, ki bi jo povzročila okvara robota, je sicer izjemno redek pojav, pišejo ameriški mediji. Kot prvi takšen primer se smatra nesreča delavca leta 1979; na proizvodni liniji ga je do smrti poškodoval robot.

Do leta 2014 so zabeležili 30 primerov smrtnih poškodb delavcev zaradi robotiziranih proizvodenj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Snežinko 07:25 16.marec 2017.

    Žalostno. Tu se vidi, da je poudarek kot vedno na dobičku, ne na varnosti. Noben človek ne bi smel biti v delovnem krogu robota in pika! Če je servisirala sosednjega robota bi morali izklopiti vse, ki dosežejo v to območje. ...prikaži več Ampak to je že predrago...

  • Harrison 07:11 16.marec 2017.

    Ha, ha, ha, dobra. Sicer pa je žalostno. Premalo dajejo za varovanje ob izrednih dogodkih ali okvarah.

  • ode 06:05 16.marec 2017.

    Že dolgo jo je imel na piki.