Svet
20 ogledov

Rusi izsilili priznanje z mučenjem?

Aretirali osumljence za Nemcov umor EPA
Pojavljajo se dvomi, da naj bi ruske oblasti priznanje enega od osumljenih za umor Borisa Nemcova izsilili.

Enega izmed dveh obdolženih za umor opozicijskega voditelja in borca za demokracijo Borisa Nemcova, naj bi pred priznanjem mučili. Član ruskega Sveta za človekove pravice Andrej Babuškin je povedal, da je bilo priznanje Zaurja Dadajeva pridobljeno z mučenjem. Babuškin je po obisku obdolženca izpostavil, da je videl "številne rane" po njegove telesu, ki pričajo, da je bil mučen.

Dadajev sam pa naj bi povedal, da je bil zvezan dva dneva, na glavo pa naj bi mu poveznili tudi vrečo. Priznal naj bi le zato, da bi izpustili njegovega prijatelja, ki so ga aretirali hkrati z njim. Sodišču naj bi hotel v nedeljo povedati, zakaj je priznal, a ni dobil priložnosti za besedo.

"Razlog, da verjamemo Dadajevu, da so njegove priznanje izsilili z mučenjem, je to, dejstvo, da je zaprosil naj njegove navedbe preverijo ljudje, ki niso vpleteni v preiskavo," je še povedal Babuškin, ki je zapornika obiskal danes.

Pet osumljenih, eden umrl

Ruske oblasti so doslej prijele pet oseb, ki naj bi sodelovali pri umoru Nemcova. Štirje osumljenci naj bi prihajali iz Kavkaza in naj bi jih aretirali v Ingušetiji, ki meji na Čečenijo. Dva izmed osumljencev naj bi v Moskvi živela že dlje časa. Eden se je preživljal kot varnostnik, drugi kot prevoznik tovornjaka.

V čečenskem mestu Grozni so v nedeljo poskušala aretirati še enega moškega, ki je osumljen sodelovanja pri umoru, a je ta v policiste vrgel granato, pri čemer ga je zadela trščica in ga smrtno ranila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.