Svet
6771 ogledov

Samo on lahko zaustavi tretjo svetovno vojno

Epa
New York Times je objavil zanimivo zgodbo o človeku, ki mu pravijo "glas razuma."

James Mattis, obrambni minister ZDA bi lahko postal edini glas razuma, ki bi lahko Trumpu preprečil noro izzivanje sovražnikov in odpiranje front na različnih straneh sveta. Čeprav zveni paradoksalno, pa je New York Times objavil obširno analizo samega Jamesa Mattisa in njegovih potez, tako znotraj Bele hiše kot medsebojnih odnosov Pentagona in State Departmenta. 

Rex Tillerson potrpljenja je konec Svet ZDA: Vojna proti Severni Koreji je "ena od opcij"

Skoraj nihče se ni zmenil za pomembno izjavo

Zgodba o Mattisu je zanimala novinarja The New York Timesa, Roberta F. Wortha, sicer strokovnjaka za Bližnji vzhod. Pritegnila ga je ena od Mattisovih izjav na rednih tiskovnih konferencah.

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

"ZDA se ne bodo mogla povsem umakniti iz Sirije, kljub pričakovanemu porazu Islamske države (IS). Poskrbeli bomo, da ustvarimo pogoje za diplomatske rešitve," je lani oktobra dejal Mattis, vendar pa se ob njegovo izjavo nihče posebej ni obregnil, saj so bili v tem času v Beli hiši številni odmevni škandali. 

Kim Džong Un Preobrat ali ne? Svet S Koreja: Dovolj! Vojna je neizbežna!

Njegova izjava je čudna zato, ker je Trump v svoji predvolilni kampanji neprestano ponavljal, da se bodo ameriški vojaki umaknili iz Sirije, ko bo IS zlomljen. Američani so izbrali novo taktiko z upravljanjem krize na Bližnjem vzhodu, namesto napadalcev so se želeli spremeniti v faktor stabilnosti. Mattisu je uspelo to storiti mimo Trumpa, kljub številnim čistkam v Trumpovi upravi, pa se Mattis formira kot ključen člen administracije.

Pentagon postaja vse močnejši

Pod seboj ima tudi Pentagon – trenutno edino državno institucijo, ki deluje nemoteno in igra veliko vlogo pri kreiranju ameriške zunanje politike. Moč Pentagona je po terorističnih napadih 9/11 močno ojačala, od takrat naprej pa ameriško zunanje ministrstvo - oziroma State Department vse bolj slabi. 

Eksplozija v Parizu Skrbi Svet Balkan na popisu regij, ki jim grozi vojna

Po zamenjavi zunanjega ministra Rexa Tillersona in vojnega svetovalca generala McMastera, je v prvi del načrta "rešiteljev Amerike" prišel Mattis. Trump naj bi se vseskozi posvetoval prav z Mattisom, in sicer o številnih vprašanjih in ga tudi upošteva.

"Mattis ima, kot kaže edinstveno sposobnost, da upravlja s Trumpom na način, brez, da izzove iz njega dobro poznani bes. Hkrati občasno brez strahu tudi kritizira Trumpa," še piše novinar, ki se v naslovu sprašuje: "Ali je Mattis človek, ki bo obrzdal Trumpa?"

Donald Trump Svet Najbolj sporna Trumpova poteza doslej? Obeta se vojna!
Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 13:42 31.marec 2018.

    Pa Hrvate In mojo lopovsko žlahto tako in drugačno.

  • dragec 10:53 31.marec 2018.

    On??????On je debil, samo za SSDSS ne????? saj so mu podobni