Svet
23703 ogledov

Skrivnostna smrt Putinovega polkovnika dviguje prah

Vadim Bojka Reševalni pas/Twitter
44-letnega polkovnika so našli mrtvega z več ranami iz strelnega orožja.

Enega izmed polkovnikov ruske vojske, Vadima Bojka, ki je služboval na pomorski šoli v Vladivostoku, so našli mrtvega 16. novembra. Odigral je eno ključnih vlog v delni mobilizaciji predsednika Vladimirja Putina. Truplo je imelo na predelu prsi več ran iz strelnega orožja. 

Kot poudarja njegova vdova Julija Bojko, so truplo njenega pokojnega moža našli v pisarni njegovega nadrejenega, pred tem naj bi mu naložili, da prevzame odgovornost za nekatere od težav na bojiščih v Ukrajini. Uradna verzija razlogov njegove smrti je samomor, kljub temu, da številni dokazi govorijo drugače. 

Nekaj dni po smrti je vdova napisala odprto pismo Putinu, v katerem ga prosi, da se osebno zavzame za neodvisno preiskvo smrti pokojnega moža, ki ga je opisla kot "patriota, pravega oficirja, ki naj bi svoje naloge opravljal profesionalno". 

Pismo zavzema pet strani, vdova ga je Putinu poslala 20. novembra, lokalni časopis v Vladivostoku ga je objavil v nedeljo, povzema New York Times. Vdova opisuje težave, s katerimi se je pri delni mobilizaciji soočal njen soprog, ki naj bi med operacijo doumel, da postala "žrtveno jagnje" za napake drugih. 

Vdova je izpostavila, da je bila vojaška oprema, ki naj bi služila mobiliziranim rezervistom, leta "muzejski eksponat" in da njen soprog ni mogel z eno potezo popraviti številne napake drugih. Njegov nadrejeni je med operacijo vzel bolniški dopust. 

Vdova je prepričana, da je njen mož želel Putinu poslati sporočilo, da se dogaja "katastrofa, da so potrebni ustrezni ukrepi in da je domovina v nevarnosti". 

Olena Zelenska Ukrajina Svet Soproga Zelenskega: "Posilstvo uporabljajo kot orožje, žene jih spodbujajo" Nikolaj Vavilov Svet Svet Putinov propagandist o tem, kako se bodo širili tudi na Balkan

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Pierre 10:22 03.december 2022.

    Kaj potem, a bo zdaj konc vojne v Ukrajini, batjuška Putin ima dost drugih generalov....

  • Jernej65 14:14 02.december 2022.

    Tako pač vladajo Tirani. Vse rušijo pred seboj, pravna država ne deluje, nihče za nič ne odgovarja. Putin je v eni osebi razsodnik in rabelj. Rusofilčki pa tega Tirana kujejo v zvezde. Narobe svet.

  • Naklonsky 10:56 02.december 2022.

    Putler preizkuša delovanje pištole ruske rulete s polnim bobničem. Enako kot naši levaki ljudsko rajo..