Slovenija
14 ogledov

Izbrisanim danes po 20.000 evrov odškodnine

Izbrisani Žurnal24 main
Slovenija bo danes šestim izbrisanim izplačala odškodnino za nepremoženjsko škodo. Vsakemu po 20 tisoč evrov, vsem skupaj pa še 30 tisoč za stroške.

Konec junija je izplačilo odškodnine Mustafi Kuriću, Tripunu Ristanoviću, Aliju Berishi, Ilfanu Sadiku Ademiju, Zoranu Miniću in Ani Mezg dosodilo Evropsko sodišče za človekove pravice.

Sodišče je ugotovilo, da Slovenija še ni v zadostni meri uredila vprašanja izbrisanih, odškodnine za premoženjsko škodo pa ni določilo. Kot v zvezi s tem pojasnjujejo na državnem pravobranilstvu, je sodišče odločitev glede odškodnine za nepremoženjsko škodo zadržalo, vladi in pritožnikom pa predlagalo, naj v treh mesecih "predložijo pisna stališča o zadevi, zlasti pa naj sodišče obvestijo o morebitnem doseženem dogovoru".

Dogovora niso sklenili

Kot so za STA pojasnili na pravobranilstvu, omenjenega dogovora s pritožniki niso sklenili, da pa pravobranilstvo v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi pripravlja vlogo, v kateri bo Slovenija do izteka roka, to je do 26. septembra, sodišču sporočila svoje stališče glede omenjene odškodnine. Ob tem na pravobranilstvu pojasnjujejo, da se zahtevki pritožnikov obravnavajo za vsakega pritožnika posebej.

V omenjeni sodbi je sodišče Sloveniji sicer še naložilo, da mora v enem letu pripraviti sistem odškodnin za vse izbrisane v Sloveniji.

Komentarjev 5
  • francek 12:43 15.september 2012.

    Ko sem vprašal prebrisanega s kakšno oceno je opravil test iz slovenščine mi je odgovoril, da sa četvorkom . Prav bi bilo, da če bodo prebrisani kasirali, naj vsaj izpolnijo minimalne pogoje in se naučijo jezika države, ki jih preživjla.

  • LJ24 12:34 14.september 2012.

    Najbolje bi bilo, da tudi general Aksijentijević dobi nekaj deset tisočakov, ker je deloval proti Sloveniji. To bi bil vrhunec debilizma!

  • privat 11:37 14.september 2012.

    kaj tega nebi moral plačati tisti ,ki jim ni dal teh pravic?? Kaj imamo mi stem ..???davkoplačevalski denar ni namenjen za njihove napake