Svet
27 ogledov

Snežni plug ubil nosečnico

plug sneg EPA
Ameriški severovzhod je v četrtek zajelo novo snežno neurje v letošnji zimi. Neurje je prišlo z juga in do konca dneva zahtevalo najmanj 20 smrtnih žrtev. Novo neurje napovedano za soboto.

"Dobrodošli v šesto snežno neurje v zadnjih šestih tednih," je prisotne na novinarski konferenci v četrtek zjutraj pozdravil newyorški župan Bill de Blasio ter se otepal kritik učiteljskega sindikata in televizijskega vremenarja Ala Rokerja, ker ni zaprl šol. Najhujše neurje z zameti mokrega snega in močnim vetrom je pridivjalo ravno v času, ko so se otroci odpravljali v šole, in najhuje se je godilo tistim, ki se morajo voziti z mestnimi avtobusi.

Župan se je branil, da je neurje prišlo prehitro in premočno, poleg tega pa ne more zapreti šol vedno, ko sneži, saj morajo starši v službe in ni nikogar, ki bi pazil na otroke.

Neurje zahtevalo 20 življenj

Statistika zadnjega snežnega neurja, ki se je v četrtek proti večeru prelevilo v deževno neurje, je obupna. Vreme je zahtevalo 20 smrtnih žrtev, med njimi treh prebivalcev Marylanda, ki jih je zadela kap med kidanjem mokrega in težkega snega. Brez elektrike je v četrtek ostalo 800.000 odjemalcev, večinoma na jugu ZDA, v Severni in Južni Karolini ter Georgii.

Letalske družbe so odpovedale 6.500 poletov, promet je bil oviran tudi na železnicah in cestah. Najhuje je bilo po cestah Južne in Severne Karoline, kjer so vozniki doživeli to, kar je doletelo prebivalce Atlante pred dvema tednoma. Po več ur so namreč ostali ujeti v svojih avtomobilih.

V New Yorku je zapadlo 25 centimetrov snega, v Washingtonu, kjer so zaprli vladne urade, šole in obe letališči Dulles in Ronald Reagan, 20 centimetrov, v Bostonu malce manj oziroma 15 centimetrov, v Filadelfiji pa je že četrtič zapored snežna odeja merila več kot 15 centimetrov, kar se ni zgodilo še nikoli, odkar so konec 19. stoletja začeli meritve.

Država New Jersey se je ponekod spopadala s skoraj 30 centimetrov debelo snežno odejo in guverner Chris Christie je dejal, da takšne zime, ko se temperature nikoli prav ne dvignejo, da bi se lahko vsaj na kratko stalila sneg in led, ne pomni.

Plug ubil nosečo žensko

Ljudje so umirali tudi v Teksasu in Severni Karolini, v Brooklynu pa je 36-letno nosečo žensko povozil in ubil snežni plug, ko je zlagala živila v prtljažnik avtomobila. Zdravniki so s carskim rezom rešili otroka, ki je v kritičnem stanju, voznik pluga pa za zdaj ni obtožen, čeprav se drugi obiskovalci trgovine pritožujejo, da je v četrtek zjutraj divjal s plugom kot ponorel.

Sneg bo zamrznil gospodarsko rast

Gospodarski analitiki ocenjujejo, da bo serija snežnih neurij prizadela gospodarsko rast v prvem četrtletju. Analitiki bonitetne hiše Moody's in drugi menijo, da bo rast BDP padla pod dva odstotka. Neurja povzročajo zmanjšanje prodaje v trgovinah in restavracijah, saj ljudje ostajajo doma, kjer se držijo za glavo ob naraščajočih stroških za ogrevanje.

Na drugi strani ZDA pa imajo povsem drugačne vremenske težave. Kalifornija se spopada z enim od najhujših sušnih obdobij v zadnjih sto letih. Ameriški predsednik Barack Obama, ki od konca lanskega leta redno podpisuje razglase izrednih razmer za zasnežene dele ZDA, bo danes obiskal kmete in druge v Fresnu ter govoril o posledicah suše in ukrepih zvezne vlade za pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.