Svet
5030 ogledov

Število mrtvih v potresu v Maroku še kar narašča

Potres v Maroku epa
V katastrofalnem potresu, ki je pozno v petek prizadel Maroko, je po zadnjih podatkih maroških oblasti umrlo več kot 2100 ljudi, pomoč jih potrebuje več kot 300.000.

Reševalci si tudi danes prizadevajo priti do zasutih pod ruševinami, maroška vlada pa je razglasila tridnevno žalovanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V doslej najsilovitejšem potresu v tej državi na severu Afrike je umrlo najmanj 2122 ljudi, je danes zvečer sporočilo notranje ministrstvo. Kot so dodali, je največ žrtev, 1352 v provinci al Haouz, kjer je bilo žarišče potresa. Poškodovanih je več kot 2400 ljudi, številni med njimi kritično.

Med smrtnimi žrtvami so tudi tujci, med drugim po navedbah AFP najmanj štirje francoski državljani.

Potres v Maroku | Avtor: Profimedia Profimedia

Prizadeta glavna turistična znamenitost Maroka

Središče potresa z močjo 6,8 je bilo približno 70 kilometrov jugozahodno od Marakeša, v gorovju Atlas. Največ žrtev naj bi terjal v vaseh na težko dostopnih goratih predelih. Kar polovico so jih tako po podatkih notranjega ministrstva našteli v pokrajinah Al Haouz in Taroudant.

Po navedbah maroške državne televizije je potres popolnoma uničil vas v provinci Chichaoua blizu Marakeša. Reševalci so izpod ruševin potegnili 65 trupel. Ni še jasno, koliko ljudi je živelo v vasi, v kateri je bilo približno 100 hiš.

Špansko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da bodo na prizadeto območje poslali reševalne ekipe in drugo pomoč. V Maroko so že prispeli francoski prostovoljci, pomoč pa je napovedala tudi Poljska, poroča AFP.

Slovensko zunanje ministrstvo je v soboto sporočilo, da je v stiku z 18 slovenskimi državljani v Maroku, ki so vsi na varnem. Potovanja na prizadeta območja odsvetujejo.

Potres v Maroku | Avtor: Profimedia Profimedia

Hudo je prizadet tudi Marakeš, ki leži ob vznožju gorovja Atlas. Mesto iz 11. stoletja, prepoznavno po palmah in elegantnih palačah, je glavna turistična znamenitost Maroka in letno sprejme več kot dva milijona turistov.

V Marakešu in okolici po oceni Združenih narodov potrebuje pomoč več kot 300.000 ljudi. Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) pa je ob tem danes sporočil, da pozorno spremlja razmere in je pripravljen zagotoviti podporo maroški vladi v prizadevanjih za pomoč prizadetemu prebivalstvu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 19:23 11.september 2023.

    Alah jih ima rad!