Svet
892 ogledov

Tajvan prizadel potres z magnitudo 7,4, najmočnejši v zadnjih 25 letih

potres na Tajvanu Profimedia
Tajvan je zgodaj zjutraj prizadel močan potres magnitude 7,4.

Epicenter potresa je bil v morju 18 kilometrov južno od mesta Hualien in v globini 34,8 kilometrov. Po potresu so sprožili svarila pred cunamijem tudi na Japonskem in Filipinih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi potresa, ki je stresel območje malo pred 8. uro po lokalnem času (ob dveh po srednjeevropskem času), se je delno porušilo več stavb, pri čemer gasilci iz njih še vedno rešujejo ljudi. Na posnetkih, ki jih je predvajala lokalna televizija, je videti, kako so večnadstropne stavbe v Hualienu in drugod po potresu nagnjene.

Japonska meteorološka agencija je uvodoma izdala opozorilo pred valovi cunamija visokimi do tri metre, vendar je kasneje opozorila na valove višine do enega metra. Podobno opozorilo so izdale oblasti na Tajvanu.

potres na Tajvanu | Avtor: Profimedia Profimedia

Uvodni potresni sunek je bilo čutiti po celotnem otoku, kasneje pa so sledili popotresni sunki, med njimi največji magnitude 6,5, ki so ga čutili tudi v prestolnici Taipei, kjer so začasno ustavili promet s podzemno železnico.

Po poročanju BBC velike težave povzročajo zemeljski plazovi, ki so se sprožili po potresu. 

Hualien se nahaja na vzhodni obali otoka, ki je precej gorata. Zaradi številnih plazov so zaprte ceste, prekinjene železniške povezave, podrti mostovi. Uničena je cesta, ki vodi do tunela Qingshui, ki je izjemnega pomena za regijo. 

potres na Tajvanu | Avtor: Profimedia Profimedia

Po zadnjih podatkih je v potresu umrlo devet ljudi, število poškodovanih je preseglo število 820. Številne žrtve so iz okrožja Hualien, kjer je bilo žarišče potresa. Za eno od žrtev naj bi bilo usodno padajoče kamenje. 

V ruševinah in razbitinah je ujetih več kot 120 ljudi, od tega jih je po navedbah gasilcev 77 obtičalo v predorih Jinwen in Daqinqshui pod gorami v okrožju Hualien. Med njimi sta nemška državljana, ki sta ujeta v predoru Chongde v narodnem parku Taroko. Preostalih 50 ljudi je ujetih v štirih minibusih, ki so bili na poti iz Hualiena v nacionalni park Taroko. V reševalnih operacijah bo sodelovala tudi tajvanska vojska.

Poškodovanih je več kot 1100 objektov. Več stavb je delno porušenih. Na posnetkih in fotografijah je videti, kako so večnadostropne stavbe v Hualienu in drugje po potresu nagnjene.

potres na Tajvanu | Avtor: Profimedia Profimedia

BBC-jev dopisnik iz Tajpeja Rupert Wingfield-Hayes pravi, da takšnega potresnega sunka še ni doživel. "Stanujem v osmem nadstropju. Stavba se je silovito tresla, tako silovito, da sem se moral držati za kuhinjski pult, da sem se stabiliziral. Stvari so padale s polic, cvetlični lonci so se prevrnili, odprla so se okna in vrata. Tudi tukaj v Tajpeju, ki je več kot 100 kilometrov od epicentra v Hualienu, se je zelo silovito treslo," je opisal dogajanje. 

Opozorilo pred podobnimi sunki

Gre za najmočnejši potres na Tajvanu v zadnjih 25 letih, je novinarjem povedal direktor Uprave za vreme in seizmologijo v Taipeju Wu Chien Fu. "Potres je bil blizu kopnega in plitek," je dodal.

Stroga regulacija potresne gradnje in osveščanje glede ravnanja v naravnih katastrofah sta preprečila najhujše na otoku, kjer se sicer pogosto tresejo tla, piše AFP.

Tajvanu je po potresu ponudilo pomoč več držav. Tiskovna predstavnica kitajskega urada za tajvanske zadeve Zhu Fenglian je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudarila, da so kitajske oblasti zelo zaskrbljene zaradi razmer na Tajvanu, jih spremljajo in so pripravljene ponuditi pomoč ob nesreči. Japonski premier Fumio Kishida pa je na družbenem omrežju X sporočil, da bo Japonska sosednjemu Tajvanu v težavah ponudila vso potrebno pomoč.

Potres leta 1999 z magnitudo 7,6 je zahteval 2400 življenj, Wu pa je opozoril, da lahko v prihodnjih dneh pride do še več podobnih sunkov, kot je bil jutranji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:59 03.april 2024.

    Pri nas pa saharski pesek tri dni,danes pa koprenasta oblačnost,da se dihati ne da