Svet
2315 ogledov

Trump in Kim določila datum

Kim Jong Un Profimedias
Datum in kraj srečanja med Donaldom Trumpom in Kim Jong-unom sta določena.

"Zdaj imamo datum in imamo kraj, kmalu ju bomo sporočili," je novinarjem v Beli hiši pred odhodom na obisk v Teksas dejal ameriški predsednik Donald Trump. 

Ameriški predsednik je v ponedeljek ocenil, da bi bil primeren kraj za njegovo srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom demilitarizirano območje med Severno in Južno Korejo, kot možno lokacijo zgodovinskega srečanja pa je omenil tudi Singapur. V zvezi z datumom srečanja pa so največkrat omenjali junij.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Danes pa se je Trump odzval na pisanje časnika New York Times, da je od Pentagona zahteval, naj preuči možnosti za zmanjšanje ameriških sil v Južni Koreji. Ta naj bi bila del pogajanj s Severno Korejo. Kot je dejal, trenutno ni govora o zmanjšanju števila ameriških vojakov v Južni Koreji, a dodal, da bi na dolgi rok "želel prihraniti nekaj denarja".

Trump se bo s Kimom sešel po zgodovinskem srečanju severnokorejskega voditelja z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom. Na vrhu pred tednom dni sta se Kim in Moon zavezala k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka in dogovorila, da bosta državi našli mirovni režim za končanje vojne.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 09:03 06.maj 2018.

    Kim Džong Un naj Krampu postavi zahteve in naj mu obenem pove, da se s teroristi ne pogaja! Predvsem pa naj Severni Korejci ne razstavijo svojih jedrskih bomb, ker so še vedno edini garant, da jih ZDA ne bodo napadle!