Svet
18 ogledov

Ugrabitvam deklet še ni konca

protesti nigerija boko haram EPA
Skupina Boko Haram je spet udarila. Njen vodja grozi s prodajo deklet, nigerijski predsednik pa je medtem sprejel ameriško pomoč.

Oboroženi moški so iz vasi na severovzhodu Nigerije ponoči ugrabili osem deklet. Ugrabitev deklet, starih med 12 in 15 let, sledi odmevni ugrabitvi, ko so iz internata odpeljali več kot 200 deklet. 

"Veliko jih je bilo in vsi so imeli puške. Prišli so z dvema voziloma vojaških barv. Pričeli so streljati," je za Reuters dejal vaščan Lazarus Musa. "Moški iz Boko Haram so vstopali v hiše in ljudem ukazali, naj jih zapustijo." Neimenovani policijski vir je dejal, da so poleg deklet odpeljali tudi živino in hrano. 

Vodja Boko Haram Abubakar Shekau je v videoposnetku, ki je zaokrožil v ponedeljek, zagrozil, da bo dekleta prodal kot neveste. Neuradno naj bi jih nekaj že prodali v Čad in Kamerun, zanje pa zahtevali nekaj več kot osem evrov.

Protesti zoper oblasti

V Abuji in Lagosu so izbruhnili protesti, saj tri tedne po ugrabitvi več kot 200 deklet, teh vojski še vedno ni uspelo najti. Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je sprejel ameriško pomoč. ZDA bodo v Nigerijo poslale ekipo, ki bo pomagala koordinirati preiskavo in pogajanja s skupino Boko Haram, ki v zadnjem času postaja vse bolj drzna. Pomoč je ponudila tudi Velika Britanija.

Združeni narodi so člane skupine posvarili, da jim lahko sodijo zaradi vojnih zločinov še desetletja kasneje, če bodo izpeljali grožnje njihovega vodje in dekleta prodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.