Svet
18 ogledov

V Srbiji narašča skrb zaradi beguncev

Begunci na t. i. severni poti Profimedias
Zaradi madžarskih ukrepov, v skladu s katerimi ta država vrača ilegalne begunce tudi v Srbijo, je tamkajšnji minister za delo, zaposlovanje in socialna vprašanja Aleksandar Vulin zahteval nujno sejo urada za koordinacijo varnostnih služb.

V zadnji noči je v Srbijo vstopilo 334 beguncev iz Bolgarije in še 158 iz Makedonije. Gre za uradne podatke, minister Aleksandar Vulin je prepričan, da je številka še višja. Izrazil je zaskrbljenost zaradi informacij, da so oblasti na Madžaskem begunce napotile nazaj v Srbijo brez kakršnih koli utemeljitev. Izpostavil je potrebo, da se "sprejmejo konkretni ukrepi za zaščito ozemlja Srbije in njenega prebivalstva", poroča agencija Tanjug.

V sprejemnem centru v Subotici se je v zadnjem tednu nabralo okrog 2.800 beguncev, dnevno gre skozi ta center 400 ljudi, ki pot nadaljujejo proti Evropski uniji. "Sami se vračajo z mejnih prehodov, nekaj dni so nastanjeni v sprejemnem centru, nato ponovno odpotujejo do prehoda. Bomo videli, kako bodo zadnje odločitve Madžarske vplivale na ta tok," se je pri tem vprašal član delovne skupine za migracije Milimir Vujadinović.

Da število beguncev znova narašča, opozarjajo tudi v Makedoniji. Po poročanju makedonskih medijev je makedonska policija v samo 48 urah nedaleč od vasi Selemli, Dojran in Medzitlija ob makedonsko-grški meji ustavila okoli 800 prišlekov. Makedonski portal Time ob tem navaja ocene, da je od zaprtja balkanske migrantske poti v državo dnevno nezakonito vstopilo 200 ljudi, poroča STA.

Lani je prek balkanske poti v Evropo prispelo okoli milijon beguncev.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Žurnalček 18:20 09.julij 2016.

    Če so ploskal Miloševiću , ki je v državo za plačilo na svoj bančni račun pripeljal 50.000 Kitajcev / po 10.000 DM / , se tudi zaradi telih par sto nimajo kaj sekirati ! OZNA sve dozna , sam Srbi ...prikaži veči se delajo blesave !