Svet
89 ogledov

Vatikansko stanovanje kardinala Rodeta veliko prek 400 kvadratov

rode bobo Žurnal24 main
Italijanska avtorja Emiliano Fittipaldi in Gianluigi Nuzzi v dveh knjigah razkrivata pikantne podrobnosti iz Vatikana.

Razsipavanje z denarjem in razkošno življenje mnogih kardinalov je po pisanju Fittipaldija in Nuzzija nekaj vsakdanjega.

"Tarcisio Bertone, nekdanji državni sekretar, je med kardinali pravi "car". S svojim 700 kvadratnih metrov obsežnim stanovanjem v zadnjem nadstropju razkošne palače San Carlo v Vatikanu menda nima para," njune izsledke povzema Primorski dnevnik.

Bertone naj bi za preureditev stanovanja dal dvesto tisoč evrov, denar pa naj naj bi nek sklad zbral za pediatrično bolnišnico Bambin Gesù.

Vatikan | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Knjigi bosta v četrtek sočasno izšli v Italiji in nekaterih drugih državah, zaradi vsebine pa vatikansko tožilstvo in žandarmerija že preiskujeta domnevne vohune v mestni državici.

Kardinali | Avtor: EPA EPA
Iz knjig Avarizia (Skopuštvo) in Via Crucis izvemo, piše Primorski dnevnik, da vatikanska banka IOR upravlja štiri denarne sklade za pomoč revnim, ki pa revnim ne pomagajo veliko. Nek odvetnik prejema 80 tisoč evrov na leto za vsak postopek beatifikacije, nekateri kardinali se radi prevažajo z dragimi helikopterji, …

Marsikateri kardinal (brezplačno) razpolaga z razkošnim in ogromnim stanovanje, ki pogosto presega 300 ali celo 400 kvadratnih metrov. Med temi je tudi 81-letni slovenski kardinal Franc Rode, ki biva v 409 kvadratnih metrih.

Papež Frančišek, ki si prizadeva za prelom s preteklostjo, si je svoj čas izbral skromno 50-metrsko bivališče.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 63
  • provni 04:55 09.november 2016.

    Kardinal Rode pa tudi drugi, potrebujejo razkošna velika stanovanja in to ne zaradi udobnosti, ampak zaradi molitev za revne, mlade in stare in za nezaposlene itd... Menda se molitev lažje širi v velikih razkošnih stanovanjih, podobno kot v cerkvah.

  • kadoc 17:49 08.november 2016.

    Točno tako! Moj podpis.

  • jozicamurn 17:37 08.november 2016.

    Ja če pa rabi to za svoje skromne pobožne aktivnosti, kaj ste tako žleht no :D