Svet
6 ogledov

Zagotovila EU omehčala Irce

Jose Manuel Barroso je na vrhu EU dobil enoglasno podporo za še en mandat predse Žurnal24 main
Voditelji držav in vlad članic EU so Irski zagotovili koncesije, ki naj bi še letos omogočile ratifikacijo Lizbonske pogodbe.

"Irska je prejela trdne pravne garancije, ki bodo vključene v mednarodnopravni zavezujoči protokol k Lizbonski pogodbi," je v petek zadovoljno dejal irski premier Brian Cowen in dodal, da "nam to omogoča, da irski narod še enkrat povprašamo o reformi EU". Kot je znano, so Irci na lanskem referendumu zavrnili sprejem Lizbonske pogodbe in s tem onemogočili izpeljavo tesnejše integracije EU. Irska je vnovičen razpis ljudskega glasovanja povezala s pravnimi koncesijami za Irsko.

Davki, splav in nevtralnost
Uradni Dublin in širšo javnost na zelenem otoku motijo nekatere določbe Lizbonske pogodbe, ki bi (lahko) omejile suverenost Irske na področju davčnih politik, prizadele vojaško nevtralnost države ali ki bi lahko bile v nasprotju s prepovedjo splava na Irskem (ta je dovoljen le v nekaterih izjemnih primerih). Državniki in predsednik vlad držav EU so za irske pomisleke izkazali posluh in sprejeli sklep, da Irska na navedenih področjih ohrani suverenost. Dana zagotovila bodo ob sklenitvi naslednje pristopne pogodbe med EU in državo pristopnico postala protokol k Lizbonski pogodbi. Pri tem niso določili, za pristopno pogodbo s katero državo gre, niti niso navedli datuma, kdaj naj bi pravna zagotovila postala protokol.

 
 

Več kot ponosen – ganjen sem.

Jose Manuel Barosso potem, ko je na vrhu EU prejel soglasno podporo.

 
Čakajoč na štiri zamudnice
Lizbonska pogodba, ki naj bi v kratkem času zelo razširjeni Uniji olajšala odločanje in okrepila njeno vlogo v svetu, še ni ratificirana na Poljskem in Češkem, kjer manjka podpis njunih predsednikov, postopek ratifikacije pa prav tako še ni povsem končan v Nemčiji. Vse preostale države razen omenjenih štirih so jo že ratificirale. Če Lizbonska pogodba začne veljati, bo v skladu s potrebnimi pravnimi postopki na podlagi lanskih decembrskih sklepov vrha sprejeta odločitev s ciljem, da bo v Evropski komisiji še naprej zastopan po en nacionalni predstavnik vsake države članice, izhaja iz osnutka sklepov tokratnega vrha.

Podpora Barrosu
Vrh EU se je soglasno dogovoril o nameri, da imenuje Portugalca Joseja Manuela Barrosa za novega predsednika Evropske komisije v letih 2009–2014. Češko in švedsko predsedstvo EU bosta opravila razpravo z Evropskim parlamentom s ciljem ugotoviti, ali bo lahko parlament potrdil imenovanje na plenarnem zasedanju julija, izhaja iz sklepov. Dosedanji vodja politične skupine evropskih socialistov (PES) v Evropskem parlamentu Martin Schulz je že povedal, da v parlamentu Barroso več ne uživa podpore.

Dogovor o finančnem nadzoru
Udeleženci vrha EU so tudi dosegli dogovor o krepitvi finančnega nadzora v EU. Evropska komisija je že maja predstavila dva temeljna predloga za krepitev evropskega finančnega nadzora: vzpostavitev novega evropskega sveta za sistemska tveganja na makro ravni in evropskega sistema finančnih nadzornikov na mikro ravni. Z ozirom na pomisleke skupine držav pod vodstvom Velike Britanije, da bi nova ureditev preveč posegla v suverenost posameznih držav, so sprejeli kompromisno formulo, da odločitve evropskega sistema finančnih nadzornikov ne bi smele posegati v javnofinančno odgovornost države članic, lahko pa isti organ sprejema "zavezujoče in sorazmerne odločitve" o tem, ali se v posamezni državi članici spoštujejo skupna pravila EU in pravo Unije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.