Svet
37 ogledov

Zaradi mraza več smrtnih žrtev

stopinje v snegu Shutterstock
V Srbiji so zaradi mraza umrli trije ljudje, dva pa pogrešajo. V 14 občinah so razglasili izredne razmere. Na Poljskem je umrlo deset ljudi, o sibirskem mrazu poročajo tudi iz drugih evropskih držav.

Policija je sporočila, da je v vasi v osrednjem delu Srbije v snežni nevihti umrla ženska, starejši moški je zmrznil pred svojim domom, 81-letni moški pa je umrl na svojem domu. Na jugu Srbije medtem iščejo dva starejša moška, za katera domnevajo, da sta mrtva. Oblasti pozivajo starejše občane, naj ostanejo doma, saj se je živo srebro v nekaterih delih države spustilo na -20.

Na Poljskem -27

Obilne snežne padavine povzročajo tudi težave v prometu in oskrbi z elektriko, odstranjevanje snega ovira močan veter. Na Poljskem so se temperature minuli konec tedna spustile na -27 stopinj Celzija, občutek mraza pa še stopnjuje mrzel veter. Zaradi mraza je v zadnjih dneh umrlo deset ljudi, od začetka zime pa že 46. Večinoma gre za brezdomce. Tudi v Ukrajini so našteli 18 smrtnih žrtev.

O sibirskem mrazu poročajo tudi iz Bolgarije, kjer je minuli teden zapadlo precej snega. Davi so se temperature spustile na 20 stopinj pod ničlo, v več krajih so zabeležili najhladnejši dan v zadnjih 50 letih. Vremenoslovci napovedujejo, da naj bi se v Bolgariji v prihodnjih dneh še bolj ohladilo.

Podobne temperature so davi zabeležili v Avstriji, kjer meteorologi hud mraz napovedujejo vsaj še do konca tedna. Kot pojasnjujejo, se nad Evropo zadržuje zelo hladna zračna masa iz zahodne Sibirije.

Komentarjev 1
  • stalker 12:33 31.januar 2012.

    heh dol u srbiji pada k budalo sneg a kle pr ns pa niti trunčice snega jbg zakleta država