Svet
18 ogledov

Zaradi tega mu je skokovito narasla podpora

Geert Wilders Profimedias
Geerta Wildersa po petkovi obsodbi sodišča zaradi diskriminacije proti Maročanom, izražene na predvolilnem shodu leta 2014, glede na rezultate zadnje javnomnenjske ankete močno pridobiva na podpori.

Če bi parlamentarne volitve na Nizozemskem namesto marca prihodnje leto potekale naslednji teden, bi Wildersova Stranka za svobodo (PVV) dobila 36 sedežev v 150-članskem spodnjem domu parlamenta, kar bi pomenilo, da bi bila največja posamična politična skupina, ugotavlja anketa.

Še pred začetkom sojenja, ki se je začelo 31. oktobra, bi PVV osvojila 27 sedežev.

Med sojenjem, a še pred petkovo obsodbo, so se ocene za število sedežev v parlamentu povzpele na 34. Trenutno ima stranka 12 poslancev.

Spoznan za krivega

Anketa prav tako ugotavlja, da bi Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) premierja Marka Rutteja zasedla drugo mesto s 23 sedeži (danes jih ima 40), sledila bi njena mlajša koalicijska partnerica Delavska stranka (PvdA) z 10 sedeži (danes jih ima 35).

Wilders je bil v petek spoznan za krivega diskriminacije proti Maročanom, ne pa tudi za sovražni govor in spodbujanje sovraštva. Dodatne kazni razen te obsodbe pa ni dobil. Sam je sicer napovedal pritožbo, ker da je ta obsodba "strahovit napad na svobodo govora".

Svoje privržence je na predvolilnem shodu leta 2014 vprašal, ali si želijo "manj ali več Maročanov v svojem mestu in na Nizozemskem". Ko je množica odgovorila: "Manj, manj," je Wilders z nasmehom na obrazu odvrnil: "To bomo uredili."

53-letnega Wildersa ob izreku sodbe ni bilo na sodišču, pa tudi sicer se obravnav ni udeleževal.

Wilders je med drugim obljubil zaplembo Koranov, zaprtje mošej in islamskih šol, pa tudi zaprtje meja in prepoved vstopa migrantom iz islamskih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 2
  • nergač 19:39 11.december 2016.

    Pravi Evropejec.

  • maresem 18:18 11.december 2016.

    Take potrebuje Europa, ne pa klečeplazcev in poscancev.