Svet
10832 ogledov

Strašljivo: Madžarska, Srbija in Črna gora niso več demokracije

Sporni zakon je sprejela vlada premierja Viktorja Orbana. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Madžarske, Srbije in Črne gore zaradi nazadovanja na področju demokratičnih načel ni več mogoče imenovati demokracije, je v današnjem poročilu zapisala ameriška nevladna organizacija Freedom House. Po podobni poti gre po njeni oceni tudi Poljska.

Organizacija kot posebej izrazit izpostavlja padec Madžarske, ki se glede na njihovo metodologijo po novem uvršča med t. i. hibridne režime, sivo območje med demokracijami in avtokracijami. Organizacija ocenjuje, da se je vlada premierja Viktorja Orbana "popolnoma prenehala pretvarjati, da spoštuje demokratične institucije".

Državi od leta 2010 očitajo centralizacijo oblasti, prevzem nadzora nad večino medijev, nadlegovanje kritičnih civilnodružbenih organizacij, od lani pa še utrjevanje nadzora nad novimi področji javnega življenja, vključno s šolstvom in umetnostjo. Nedemokratičen značaj vlade naj bi razkrili tudi nedavni ukrepi iz sklopa uvedbe izrednih razmer v državi.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade je že zavrnil uvrstitev države in Freedom House označil za pest "Sorošovega omrežja". "Kdor se ne prilagodi njihovim liberalnim pogledom, pade na lestvici," je na Twitterju zapisal Zoltan Kovacs.

Status demokracije sta prvič po letu 2003 izgubili tudi Srbija in Črna gora. Kot navaja poročilo, se je to zgodilo po letih "zlorabe oblasti in taktike mogotcev", ki da jo uporabljata njuna predsednika Aleksander Vučić in Milo Đukanović.

Faktor pri destabilizaciji razmer tako v Srbiji in Črni gori kot v več drugih državah naj bi bil tudi vpliv Kitajske in Rusije.

Po poti Madžarske naj bi glede na ugotovitve organizacije šla tudi Poljska, v kateri s strani vladajoče stranke opažajo zlasti napade na pravosodje.

Freedom House je kritičen do tega, da niti Madžarska niti Poljska s strani EU zaradi svojih ravnanj v zvezi z vladavino prava nista bili deležni posledic. Stranka Fidesz pa je celo ostala članica Evropske ljudske stranke (EPP), izpostavlja organizacija.

V njenem letnem poročilu je vključenih 29 držav od Srednje Evrope do Srednje Azije. Kot navajajo avtorji, je danes na območju "manj demokracij kot kadarkoli od začetka objave letnega poročila leta 1995".

Med zajetimi državami je tudi Slovenija, ki se uvršča med trdne demokracije in je po številu točk na drugem mestu, tik za Estonijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • berislav2 15:45 08.maj 2020.

    TUDI SLOVENIJA GRE PO POTI SRBIJE IN ČRNE GORE

  • erikkk 07:09 08.maj 2020.

    za satanistično elito EU mogoče res nso , zame so še vedno , sploh madžarska

  • Heretik 19:05 07.maj 2020.

    Žalostno, ampak tudi Slovenija ni več demokracija, pač pa nacijanšizem.