Svet
10 ogledov

Zmaga konservativcev

Predvolilno soo%C4%8Denje v veliki Britaniji: Brown, Cameron, Clegg Žurnal24 main
Britanski premier Brown je znova pogorel, in to na finalni predvolilni debati. Javnomnenjske raziskave so pokazale, da je volivce najbolj prepričal konservativni kandidat Cameron.

Približno tretjina volivcev podpira konservativnega kandidata za britanskega premierja Davida Camerona, s približno enako podporo mu sledi kandidat liberalnih demokratov Nick Clegg, na zadnjem mestu pa je sedanji premier in predstavnik laburistov Gordon Brown.

Laburisti vladajo Veliki Britaniji od leta 1997. Povzpeli so se s Tonyjem Blairom, Brown pa je premier od leta 2007. Konservativci so bili na oblasti 18 let, do Blairove zmage.

Ta je sicer med sinočnjim predvolilnim soočenjem poskušal omajati ugled konservativcev, a mu očitno ni uspelo. Brown očita Cameronu, da je njegova stranka nespremenjena že od 30. let prejšnjega stoletja in da bo "jemala denar gospodarstvu za ideološke potrebe". Cameron odgovarja: "Vsi vodilni gospodarstveniki pritrjujejo, da imamo prav."

Sile sta združila le pri temi o imigrantih, kjer sta kandidatu liberalcev Nicku Cleggu očitala, da bi rad pomilostil vse nelegalne migrante. Clegg Brownu ni ostal dolžan. "Zakaj ne bi prihranili časa in se že zdaj zmenili, da vsakič, ko govorite o naši politiki, zgrešite?" je Clegg odgovoril britanskemu premierju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.